Pressmeddelande -
Extra resurser till skolan inför 2013 ska ge Helsingborgs barn och elever bättre resultat
Nya arbetssätt med digitala verktyg, satsningar på barns språkutveckling, ökade resurser till Elevhälsan, tydligare uppföljning av riktade insatser och utveckling av skolbarnsomsorgen (fritidshemmen) ska få fler barn och elever i Helsingborg att lyckas i skolan.
Det här är vad barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg kommer att satsa på inför kommande år. Christer Rasmusson är ordförande i nämnden:
- Det viktigaste för oss är att alla barn och elever i Helsingborg ska få möjlighet att lyckas i skolan och nå sina mål. Nu satsar vi på att hitta nya arbetssätt för att motivera till lärande, utveckla den pedagogiska verksamheten och använda resurser på ett mer ändamålsenligt sätt.
Barn och utbildningsnämnden har identifierat fem viktiga fokusområden för satsningen:
Informations- och kommunikationsteknik (IKT)
Arbetet med digitala verktyg ska utvecklas och integreras i lärandet och den pedagogiska verktygslådan ska utökas. Nya arbetssätt och varierande lärmiljöer ska bidra till att öka elevernas motivation och lust att lära.
Läsa och skriva.
Utvecklingen av språket och språkförståelsen har en avgörande betydelse för elevernas möjligheter att klara skolarbetet. Skolan i Helsingborg ska fortsätta att arbeta medvetet med att stärka språket hos alla barn och elever, både i svenska och i andra modersmål.
Elevhälsan.
Elevhälsans arbete har stor betydelse för att stödja arbetet med att förbättra barn och elevers psykiska hälsa och på så sätt också deras utveckling i skolan. Elevhälsan ska få ökade resurser till sin verksamhet.
Uppbyggande insatser.
I Helsingborg finns idag stora skillnader mellan olika skolor och deras resultat. Resurserna för uppbyggande insatser ska öka för att ytterligare förstärka arbetet med att ge alla elever förutsättning att klara skolan. Det handlar om resurser som fördelas till skolor där många elever har föräldrar med låg utbildningsbakgrund samt där många elever är födda utomlands. Förvaltningen ska göra en tydligare uppföljning till nämnden av vilka effekter resurserna ger.
Utveckling av skolbarnsomsorgen.
Skolbarnsomsorgen är idag ett komplement till skolans verksamhet, och har betydelse för hur eleverna lyckas i skolan. Rektorer får nu i uppdrag att säkerställa att barn som har behov erbjuds platser samt att andra kvalitetshöjande insatser görs.
- Förslaget ligger helt i linje med de utvecklingsområden som bland annat Skolinspektionen och Skolverket pekar på i sina rapporter. Jag tycker att vi får bra möjligheter till att tänka nytt, vara kreativa och höja kvalitén och måluppfyllelsen i våra skolor, säger Ing-Marie Rundwall, utbildningsdirektör i Helsingborg.
Ovanstående satsningar sker huvudsakligen genom att skolpengen höjs utöver beräknade kostnadsökningar. Samtidigt ger nämndens fokusområden tydliga uppdrag till skolorna för att tydliggöra hur de politiska ambitionerna ser ut. På så sätt får alla elever del av satsningarna, och respektive rektor har möjlighet att göra bedömningen hur behoven ser ut på just deras enhet. De kommunala verksamheterna ska under verksamhetsåret kontinuerligt rapportera arbetet med uppdragen till nämnden.
För mer information kontakta:
Ordförande barn- och utbildningsnämnden, Christer Rasmusson
0732-31 13 11 christer.rasmusson@helsingborg.se
Utbildningsdirektör Ing-Marie Rundwall,
042-10 54 67 ing-marie.rundwall@helsingborg.se
Ekonomichef Birgitta Forssman
042-10 54 39 birgitta.forssman@helsingborg.se