Pressmeddelande -
Farliga kemikalier hittade i billiga elprylar
USB-kablar, ficklampor, hörlurar och andra elektroniska lågprisvaror kan innehålla farliga kemiska ämnen. Det har miljöförvaltningarna i Malmö, Helsingborg, Göteborg och Stockholm konstaterat när de undersökte elektriska produkter. Undersökningen visar att många produkter har förhöjda värden av kadmium, bly och ftalater. Bara i Helsingborg har vi förbjudit att fyra produkter fortsätter att säljas.
Under våren 2017 har miljöförvaltningarna kontrollerat innehåll och märkning på elektriska lågprisprodukter. Totalt besökte de 32 butiker i de fyra städerna, analyserade innehållet i 43 produkter och kontrollerade märkningen av 64 produkter.
42 procent av de kontrollerade produkterna innehåller förhöjda halter av kadmium, bly och/eller ftalater, ämnen som är reglerade i EU-lagstiftningen. Det finns flera orsaker till att det just är lågprisprodukterna som ligger över gränsvärdena.
- En av anledningarna till att man löder med bly är att det är billigt och tekniskt fördelaktigt, säger Kristina Turkál på miljöförvaltningen i Helsingborg.
Projektets resultat bekräftar de resultat som Kemikalieinspektionen kommit fram till i sina undersökningar av billig hemelektronik.
- Även om enskilda varor inte utgör någon direkt risk för den enskilde konsumenten, så kan det innebära ett problem för miljö och hälsa då varorna tillverkas och när de så småningom blir ett avfall, säger Kristina Turkál på miljöförvaltningen i Helsingborg.
I Helsingborg hittade vi fem varor med så höga halter av förbjudna kemiska ämnen att de inte får säljas i butik. Miljöförvaltningen har förbjudit tre butiker att sälja dessa varor eftersom de inte har redovisat att de självmant dragit tillbaka varorna från försäljning.
FaktaMiljöförvaltningarnas projekt har syftat till att följa upp EU:s RoHs-direktiv. RoHS-direktivet syftar till att minska riskerna för människors hälsa och för miljön genom att ersätta och begränsa farliga kemiska ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning. Direktivet ska även förbättra möjligheten till lönsam och hållbar materialåtervinning från avfall från elektrisk och elektronisk utrustning. RoHS = Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment.
Kontakt
Malmö stad: Lisa Bülow, 040-34 22 18, lisa.bulow@malmo.se, Arvin Ghasemi, 040-24 20 52, arvin.ghasemi@malmo.se
Göteborgs stad: Ulrika Siemers, 031-368 38 34, ulrika.siemers@miljo.goteborg.se
Stockholm stad: Maria Oldén 08-508 27 495 maria.olden@stockholm.se
Helsingborgs stad: Kristina Turkál, 042-10 50 33, kristina.turkal@helsingborg.se
Bilaga: Rapporten Elektroniska lågprisprodukter 2017 - tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Stockholm, Göteborg och Helsingborg.
Ämnen
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.