Pressmeddelande -
Fatoumata Diawara
En av de mest betagande konserterna under Womex-festivalen 2010 var den med Fatoumata Diawara, sångerska från Mali. Återhållsamt, sensuellt, nästan generad stod Fatoumata och sjöng sina enkla kärlekssånger, elegant uppbackad av sin kompgrupp.
Fatoumata Diawara förenar en urgammal, repeterande griot-baserad* malinesisk folkmusik med ett varierat och sofistikerat uttryck. Dörren öppnas på så vis till en förunderlig och färgrik musikalisk värld.
Fatoumata har också en bakgrund som dansare och skådespelare. Hennes scenkarisma gör konserterarna till en alldeles särskild upplevelse.
Fatoumata på YouTube
När: Torsdag 9 februari 19:30
Plats: Dunkers kulturhus, Konsertsalen
Entré: 250 kronor, Kulturkortet 210 kronor, barn t o m 18 år 125 kronor
Kontakt:
Niels Christensen
mobil 073-231 15 60
DK-telefon 0045-23252515
niels.christensen@helsingborg.se
www.dunkerskulturhus.se
* I Västafrika finns det en särskild sorts sångare och musiker som kallas griot eller jali, som betyder "mästare". Dessa musiker har till uppgift att lära sig stammens och särskilt hövdingens släkts historia. Den finns bevarad i långa sånger. Grioterna har lärt sig de här sångerna. De kan berätta om händelser som ägde rum för flera hundra år sedan.
En griot tillhör vanligen en musikersläkt där alla varit grioter från far till son i många generationer. De flesta grioter är män men det finns också kvinnliga grioter. Redan som små barn får de börja lära sig de långa sångerna. De får också lära sig spela kora, som är ett slags afrikansk harpa (se bilden).
Grioternas sångstil är ofta rabblande men med fina rytmiska melodislingor till ackompanjemang på koran. De får också göra nya sånger om nya händelser. Förr i världen fick de prisa de traditionella hövdingarna, idag är det ofta tjänstemän eller t.o.m. turister som får sig tillägnade nya sånger. (Musikmuseet)