Gå direkt till innehåll
Totalt föreslås investeringar på 16,5 miljoner kronor som ska användas till att ytterligare stärka stadens förmåga inom det civila försvaret.
Totalt föreslås investeringar på 16,5 miljoner kronor som ska användas till att ytterligare stärka stadens förmåga inom det civila försvaret.

Pressmeddelande -

Förstärkt satsning på civilt försvar

Stadsledningsförvaltningen förslår att det tillförs ytterligare 16,5 miljoner kronor för att stärka det civila försvaret i Helsingborg. Anledningen är det förändrade säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina. Pengarna ska bland annat gå till att bygga upp lokala beredskapslager samt säkra vattentillgången i form av nödvattentankar och mobila vattenreningsverk.

Det var i april i år som kommunfullmäktige beslutade att satsa 16,1 miljoner kronor för att stärka det civila försvaret i staden. I samband med beslutet gav fullmäktige stadsledningsförvaltningen i uppdrag att återkomma senast i juni med eventuella ytterligare behov.

Förvaltningen har nu i samråd med berörda förvaltningar, förbund och bolag kartlagt stadens behov och identifierat ett antal prioriterade områden.

Totalt föreslås investeringar på 16,5 miljoner kronor som ska användas till att ytterligare stärka stadens förmåga inom det civila försvaret. Det handlar om att säkerställa vattentillförseln i form av nödvattentankar och mobila reningsverk, 9,5 miljoner kronor, bygga ut ett lokalt radionät med sambandsmöjlighet, 2,1 miljoner kronor, säkra säkerhetsskyddet vid stadens ledningsplats vid höjd beredskap och krig, 1,95 miljoner kronor, säkerställa lokala beredskapslager, 2,5 miljoner kronor, samt införskaffa utrustning till trygghetspunkter, 450 000 kronor.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanade förra veckan regeringen att kraftigt förstärka kommunernas arbete med civilt försvar nästa år. Vi i Helsingborg går nu före och satsar betydande belopp redan i år. Situationen har förändrats drastiskt sedan Rysslands invasion av Ukraina och vi behöver agera snabbt för att stärka vår beredskap, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg (M) och får medhåll av Jan Björklund (S), vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Behoven är stora och vi kraftsamlar nu för att stärka stadens kollektiva förmåga. Vi går som samhälle in i en osäker tid och det är viktigt att det civila försvaret utvecklas i takt med att omvärlden förändras, säger han.

Förslaget behandlas av kommunstyrelsen den 25 maj och därefter i kommunfullmäktige den 15 juni.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55