Gå direkt till innehåll
Backsippa, Sverige. Copyright Susanne Nilsson, Attribution-ShareAlike (CC BY-SA 2.0).
Backsippa, Sverige. Copyright Susanne Nilsson, Attribution-ShareAlike (CC BY-SA 2.0).

Pressmeddelande -

Från frö till planta

Många av jordens vilda växter och djur är allvarligt hotade. Även i Skåne riskerar en stor del av de vilda växterna att minska snabbt. Flera arter är nära att helt försvinna. Vi behöver växla upp vårt arbete med att bevara arter för att vända utvecklingen.

Helsingborgs stad har beviljats medel från Region Skånes Miljövårdsfond för att utveckla arbetet med att lokalt bevara hotade växtarter genom att kombinera att bevara dem i naturen, föröka dem genom odling och därefter plantera ut dem i naturen. Vilda växter ska i första hand bevaras genom att deras livsmiljö skyddas och vårdas. Men när allt fler arter blir sällsynta och geografiskt isolerade, kan odling och utplantering bli ett avgörande komplement.

- Inom naturvården är vi vana vid att arbeta med lite större skala för att sköta naturområden. Men det räcker inte, idag är var fjärde art hotad – många av dem akut. Nu krävs räddningsinsatser ner på artnivå och genom detta projekt kommer vi kunna fokusera på att hitta mer kostnadseffektiva metoder för det, säger Linda Hellberg, naturvårdare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

- Vi har fina naturområden i Helsingborg, men de ligger ofta långt från varandra och det kan vara svårt för växter att sprida fröer och pollen mellan områdena. Genom att aktivt sprida fröer och småplantor mellan områdena ökar vi chansen att arterna ska kunna finnas kvar i Helsingborg, säger Annika Kruuse, ekolog på Stadsbyggnadsförvaltningen.

- Att kombinera naturvård med odling av vilda växter är ett arbetssätt som hittills använts sparsamt i Sverige. Vi ser fram emot att utveckla detta ganska nya arbetssätt för att bevara den stora men hotade mångfalden av vilda växter i Skåne och Sverige, säger Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar.

    Projektet Från frö till planta går ut på att under 3 år testa och förfina metoder samt sprida kunskap och erfarenheter från projektet till beställare och utförare i Skåne och Sverige. Nu börjar arbetet med att välja ut vilka arter som ska få hjälp att bevaras eller återintroduceras till Helsingborg, att samla frön och odla nya plantor. Dessa ska sedan sättas ut i naturreservat med skötsel som passar dessa arter. Backsippa är ett exempel på en välkänd, hotad växt som bara har två små populationer kvar i Helsingborg och som projektet ska säkra för framtiden. Ytterligare minst 5 hotade växtarter ska uppförökas och spridas.

    Projektet Från frö till planta är ett samarbete inom Helsingborgs stad med Stadsbyggnadsförvaltningen – som ansvarar för stadens naturreservat – och Fredriksdal museer och trädgårdar med lång erfarenhet av insamling av växtmaterial och artbevarande. Dessutom är Naturskyddsföreningen och Lunds Botaniska förening med i projektet för att bidra med kunskap och viss arbetstid för exempelvis uppföljning av åtgärderna.

    För mer information, kontakta:

    Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen

    Telefon: 042-105873, e-post linda.hellberg2@helsingborg.se


    Annika Kruuse, ekolog på stadsbyggnadsförvaltningen.

    e-post: Annika.KruuseafVerchou@helsingborg.se


    Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborgs museum

    e-post: jakob.sandberg@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55