Gå direkt till innehåll
Här är de nominerade till miljöpriset 2023

Pressmeddelande -

Här är de nominerade till miljöpriset 2023

Ett inspirerande och effektfullt omställningsarbete för en miljömässigt hållbar stad – det visar de nominerade till Helsingborgs stads miljöpris. Helsingborgarna har i år nominerat 18 verksamheter och privatpersoner. Den 21 november presenteras vinnaren på en näringslivsträff.

Fram till den 30 september har alla invånare haft möjlighet att nominera till miljöpriset. Bland de nominerade finns företag, föreningar och eldsjälar och det som förenar dem är deras viktiga insatser för klimat och miljö.  

– Vi är glada att lyfta det inspirerande miljöarbetet som görs i vår stad. Årets nominerade visar på den bredd av initiativ och aktiviteter som vi behöver för att vi tillsammans ska förflytta oss närmare målet om klimatneutralitet 2030, säger Julia Roth, miljöstrateg i Helsingborgs stad. 

Vinnaren av miljöpriset presenteras på näringslivsträffen Hbg Frukost den 21 november.

De nominerade till Helsingborgs stads miljöpris 2023 är:

  • Peter Bentzer: överläkaren och professorn i anestesiologi på Helsingborgs lasarett vars miljöarbete bidragit till att Region Skånes utsläpp av anestesigaser minskat med 72 procent år 2022 (referensåret är 2019)

  • Joel Hellberg: projektledaren som fick Zoégas plastförbrukning att minska med 20 ton plast per år genom sitt initiativ till mer miljövänliga förpackningar. 

  • WM Press AB: specialisterna på plåtformning och svetsning som skruvat upp sin gröna omställning med bland annat ökad återvinning, minskade transporter och minskad kemikalieanvändning.

  • Catena: fastighetsbolaget som jobbar strategiskt och systematiskt med bland annat ökad biodiversitet, krav på leverantörer och cirkulära tankesätt. 

  • Simon Sandahl: ingenjören som uppmärksammats på flera håll i Sverige för sin uppsats om elektrifiering av regionala transporter och dess effekt på verksamheter och affärsmodeller.

  • LaddaTillsammans: Helsingborgsföretaget som installerat laddstationer i Sveriges alla storstadsregioner. Företaget anses vara en viktig aktör för elektrifieringen av Sveriges fordonstrafik.

  • Bodika samfällighetsförening: samfälligheten som i 45 år gynnat och förenklat vardagen för invånare. En av de första samfälligheterna i Helsingborg (om inte den första) som installerar elbilsladdning för alla sina 45 fastigheter. 

  • Jack Åstedt: säljaren som via företaget OG Clean Fuels främjar användningen av biogas. Jack anses vara en nyckelperson för etablerandet av hållbara tankstationer i region syd.

  • Solar Park: den andelsägda solcellsparken som har syfte att göra invånare delaktiga i framtidens elproduktion och vår energipolitik. 

  • Sustainable Food Waste Appen: det digitala verktyget som räddat över 124 ton mat från att slängas, genom sin teknologi som mäter temperaturavvikelser i livsmedel.

  • Karin Rådestig: eldsjälen som visar hur vi kan göra skillnad genom att ta ansvar för vårt beteende. Karin är en förebild för hållbara val i vardagen.

  • Creativity By PH: 3D-printingföretaget som gör en plastdominerad marknad mer hållbar. Creativity By PH tillverkade ansiktsskärmar för sjukhus under Covid19-pandemin. 

  • Suzana Axeheim: inspiratören på Väla Trädgårdar som arbetar med hållbara drömträdgårdar och projektet Sveriges första granhotell - för julgranens hållbara fortlevnad.

  • Michael Johansson: miljöforskaren på Lunds universitet som forskar om bland annat hållbar mobilitet och cirkulär ekonomi. Privat är Michael drivande i flera hållbarhetsinitiativ via sin lokala byaförening.

  • Elin Gärdenfors: som med företaget Design DOJO designar för ett mer hållbart Helsingborg. Genom projektet World Ocean Week uppmärksammade Elin bland annat problemet med nedskräpning i vårt hav.

  • Reaparit/Helena Björkqvist: kurser, designprojekt, återbruksgalleria, bakluckeloppis och integrationsprojekt är bara några få exempel på hur Helena med sitt företag Repairit “reparerar” vår stad.

  • Ole Jais: konstnären och eldsjälen som går längs med kusten och plockar skräp som han gör till konst

  • Pingstkyrkans Secondhand i Gåsebäck: mötesplatsen som ger sitt överskott till bistånd, som hjälper människor komma in i arbetslivet och som förlänger livet på våra prylar. 

För mer information:

Julia Roth, projektledare, miljöförvaltningen Helsingborgs stad, 0721-78 27 36 julia.roth@helsingborg.se


Om miljöpriset: 

Helsingborgs stads Miljöpris delas ut årligen till personer, företag eller verksamheter som gjort en viktig insats för miljön eller klimatet. Miljöpristagaren ska bo eller ha sin verksamhet knuten till Helsingborg. Prissumman är 50 000 kronor och kan delas av flera pristagare.  

Prisets vinnare utses av en jury från Helsingborgs stad. I juryn sitter stadens miljödirektör, stadsbyggnadsdirektör och näringslivsdirektör, samt ordförande och vice ordförande i miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen