Gå direkt till innehåll
Foto: Kulturmagasinet/Helsingborgs museer
Foto: Kulturmagasinet/Helsingborgs museer

Pressmeddelande -

Hefomas kända dörrar öppnas igen


Hefoma (Helsingborgs fotografiska magasin) grundades 1903 av Gustav Ohnell och Carl Regårdh, och den sista adressen var Stortorget 16 i Helsingborg. Men kanske minns du Hefoma bättre som 1950- och 1960-talets givna musikmecka i staden. Hefoma var känt för sitt stora skivsortiment och för att då och då få besök av populära artister. I butiken fanns bås där man ostört kunde lyssna på sina favorit-grammofonskivor. På båsens dörrar sitter autografer från tidens stora artister. Nu har dörrarna skänkts till Helsingborgs museer.

Är du helsingborgare och varit fan av 1950- och 60-talets storheter Stan Getz, Gerd Persson, Fabulous four, Bibi Nyström, Pia Lang och Rosita Serrano så har du mest troligt också satt din fot i Hefomas klassiska butik. Det var här som det stora skivsortimentet fanns, det var här du kunde lyssna på grammofonskivor ostört i bås och hade du tur så kom det in en kändis i butiken.

På den tiden låg Hefoma på Järnvägsgatan 3 för att sedan flyttas till Stortorget. I butiken jobbade praktikant Mikael Bolin som efter studenten blev fast anställd. Butiken var u-formad, en tredjedel var skivavdelning, en tredjedel var fotoavdelning och den sista tredjedelen var radio- och TV-avdelning. Så småningom fanns där också en datorsektion.

Donationen
Nu har alltså Mikael Bolin skänkt bås-dörrarna som är i teakfanér och prydda av artisters autografer. Dörrarna togs ner när båsen försvann någon gång på 60-talet och stadens musikintresserade fick istället lyssna på sina favoriter i en lur. Donationen till Helsingborgs museer innehåller också ungefär 500 digitala bilder som ger en härlig inblick i hur Hefoma har sett ut och hur företaget förändrats genom åren. Antikvarie Birgitta Witting berättar om förvärvet och dess betydelse:

- Gåvan till Helsingborgs museer är värdefull ur många synvinklar. Den berättar både om ett i staden mycket välkänt företag men också om hur man har lyssnat på musik innan den blev digital. Dörrarna berättar ju också sin historia om vilka musiker som var stora vid den här tiden och vilken typ av relation en kändis på den tiden hade med aktörer som Hefoma och hur man som musiker använde skivbutiker som lokala skyltfönster, säger Birgitta Witting.

    Den amerikanska jazzmusikern och saxofonisten Stan Getz var bosatt i Danmark 1958-61. Han brukade komma in i butiken och jamma och på en av dörrarna sitter hans namn. Helsingborgssångerskan Gerd Persson minns Stan Getz besök på Hefoma mycket väl, och givetvis finns även hennes namn att beskåda på en av dörrarna. Gerd Persson sjöng bland annat med Arne Domnérus orkester, uppträdde på H55 och vann melodifestivalen 1959. Annaabee-Nox var ett svenskt popband som spelade 1963–1968 och Fabulous Four räknas som en av 1960-talets största svenska popgrupper. Det är några exempel på de som satt sitt namn på dörrarna som nu blir bevarade till eftervärlden.

    I Carlotta, databasen för museisamlingar, kan du läsa mer om Hefoma och vilka föremål och bilder som finns i Helsingborgs museers samling.

    Kontaktpersoner

    Birgitta Witting, antikvarie Kulturmagasinets/Helsingborgs museer.
    042-10 45 58 eller birgitta.witting@helsingborg.se

    Presskontakt:
    Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborg.
    0732-31 50 78
    dennis.nilsson@helsingborg.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55