Pressmeddelande -
Helsingborg lanserar unikt ramverk för hållbara obligationer
Som första kommun i Sverige lanserar Helsingborgs stad ett ramverk för hållbara obligationer som inkluderar både gröna och sociala kategorier.
Helsingborgs stads nya ramverk erbjuder ett konkret verktyg för internationella och nationella aktörer att investera hållbart ur ett brett perspektiv. Det handlar bland annat om satsningar på förnybara energikällor, renhållning och gröna transporter, men även om att investera i sociala projekt som höjer levnadsstandarden i staden. Ramverket är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och de kommunala bolagen Helsingborgs Hamn AB, Helsingborgshem AB, Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) och Öresundskraft AB.
Den första hållbara obligationen som emitterats enligt det nya ramverket är på 500 miljoner kronor och är köpt av Nordea Asset Management.
—Vi är glada att ännu en gång få vara med och stötta Helsingborgs stad i deras nytänkande arbete på den hållbara finansieringssidan. Vi har tidigare varit med och bistått kommunen i klimatomställningsarbetet genom deras hållbarhetslänkade obligation och ser mycket positivt på att få fördjupa samarbetet i frågan och vara med och finansiera kommunens gröna och sociala investeringar och tillgångar, säger Per-Erik Grahn, portföljförvaltare på Nordea Asset Management.
Lars Thunberg (KD) är kommunalråd och ordförande i beredningen för livskvalitet som samordnar stadens arbete med hållbar utveckling. Han ser den nya obligationen som en viktig pusselbit för att uppnå stadens långsiktiga målsättningar.
— Det är otroligt glädjande och ett kvitto på det innovativa arbete som bedrivs i staden. Särskilt roligt är det att vi som svensk kommun är först ut med att inkludera även sociala tillgångar i obligationen. Vi behöver tänka nytt för att nå stadens målsättningar och ramverket kommer vara en viktig pusselbit i det arbetet framöver, säger han.
Med ramverket har Helsingborgs stad även höjt ambitionsnivån i utformningen av traditionella gröna kategorier, såsom gröna byggnader. För att täcka in majoriteten av utsläppen för en byggnads värdekedja kombinerar staden ett krav på energiprestanda med ett krav på materialanvändning vid konstruktion. Ramverket innehåller även åtgärder som omfattar en markhöjning av Helsingborgs hamn för att anpassa hamnverksamheten för framtida klimatpåverkan.
Helsingborg avser att genomgående finansiera framtida initiativ och aktiviteter snarare än redan genomförda investeringar.
— År 2022 utsågs Helsingborg till en av Europas hundra klimatsmarta städer av EU. Det är en utmärkelse som förpliktigar. Ska vi nå klimatneutralitet år 2030 måste vi dock öka takten ytterligare och därför är det viktigt att vi nu har det här ramverket på plats, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.
Ramverket innebär krav på årlig rapportering av hur pengarna använts samt uppnådd hållbarhetseffekt. Transparensen på projektnivå kompletterar därmed tidigare ramverk som i högre grad fokuserar på ett tydligt slutmål för klimatomställning.
— Världens städer har en viktig roll att spela i den gröna omställningen. Jag hoppas att vårt ramverk kan fungera som inspiration och öka antalet investeringar som leder till ett mer miljövänligt och hållbart samhälle, säger Marcus Nilsson, ekonomidirektör i Helsingborgs stad.
Ramverket har tagits fram i samarbete med Nordea utifrån ICMA:s riktlinjer för hållbara obligationer. Därutöver har ramverket granskats externt av Sustainalytics.
Vid frågor, vänligen kontakta:
Niklas Bäckström, Controller, Helsingborgs stad
Telefon: 042 10 45 77
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.