Gå direkt till innehåll
Helsingborgs rankas högt bland kommuner som främjar eldrivna fordon

Pressmeddelande -

Helsingborgs rankas högt bland kommuner som främjar eldrivna fordon


Helsingborgs stad tilldelades en andraplats när 2030-sekretariatet delade ut Laddguldet under fredagen den 1 december på eCarexpo i Göteborg. Ett pris som går till fastighetsägare och kommuner som med ett helhetsgrepp och på ett långsiktigt sätt verkar för eldrivna transporter.

Möjlighet för fler att välja fossilfria drivmedel

Priset delas ut av Nationella sekretariatet för uppföljning av arbetet med fossiloberoende fordonsflotta 2030 (2030-sekretariatet) och vinnaren utses av en jury som utgår från ett antal kriterier. Där tittar de främst på kommunens förmåga att, efter storlek, tänka innovativt, inspirera andra och arbeta i symbios med politik och näringsliv för att möjliggöra för invånare och företag över hela kommunens yta att välja fossilfria alternativ.

– Kampen om guldet har varit otroligt jämn i år, och samtliga vinnare är väl värda sina topplaceringar. De kommuner och fastighetsägare som leder omställningen kännetecknas av ett stort ansvarstagande, och visar precis hur viktiga våra kommuner och fastighetsägare är för klimatomställningen, säger Maria Stenström, ansvarig för beteende- och mobilitetsfrågor vid 2030-sekretariatet och sammankallande av juryn.

I år var Helsingborgs stad en av sex finalister i kommun-kategorin tillsammans med Borlänge, Västervik, Skövde, Kalmar och Gotland. Och det blev till sist Kalmar kommun som tog hem Laddguldet 2023.

Eldrivna färjor, fossilfri fordonsflotta och Helsingborgsdeklarationen

Juryn lyfter specifikt den breda satsningen mot eldrivna fordon med exempel som eldriven färjetrafik, kommunens krav på 100 % fossilfria bilar samt samarbetet med näringslivet genom Helsingborgsdeklarationen som starka anledningar till den framskjutna placeringen.

- Tydliga klimatmål, uppfinningsrikedom och att arbeta tillsammans har skapat goda möjligheter att kunna satsa på utvecklingen av den fossilfria infrastrukturen. Den höga placeringen Laddguldet är ett kvitto på att det vi gjort är rätt och att vi tar steg mot att bli en klimatneutral stad 2030, säger Leo Schneede, parkeringssamordnare på Helsingborgs stad.

Juryns motivering till andraplatsen

Med stor beslutsamhet – från analys till strategi och genomförande – visar Helsingborgs stad på omfattande satsningar som främjar eldrivna fordon i alla led. Deras helhetsgrepp exemplifieras av Helsingborgs eldrivna färjor, men också initiativ som kommunens Klimat- och energiplan med krav på 100 % fossilfria bilar, och Helsingborgsdeklarationen i vilken företag åtar sig att minska sina transportutsläpp. Stärkta av politiska beslut är Helsingborgs satsningar konkreta och skalbara – ett föredöme för alla Sveriges kommuner

Stadens klimatmål – en viktig pusselbit

Helsingborgs stad har som mål att vara klimatneutralt år 2030. Att sänka klimatpåverkan är ett av stadens prioriterade mål. För att Helsingborg ska minska sina utsläpp behövs alla. Vi måste hjälpas åt och hitta samarbeten som gör oss starkare tillsammans.


För mer information kontakta:

Leo Schneede, parkeringssamordnare på Helsingborgs stad

Tel: 042-10 35 68, e-post: leo.schneede@helsingborg.se

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55