Gå direkt till innehåll
Helsingborgs stad genomför tester av automatiserade leveranser

Pressmeddelande -

Helsingborgs stad genomför tester av automatiserade leveranser

Kan en leveransrobot själv förstå vart den ska och se hinder i stadsmiljön? Den 19 oktober mellan klockan 13.15-13.45 kommer projektet Helsingbotica tillsammans med Hugo Tech genomföra test av leveransroboten Hugo i stadsparken i Helsingborg. Ett test som handlar om att samla in data om gång- och cykelvägnätet med hjälp av en tjänst från Univrses som scannar av gatumiljön, samlar in och analyserar data. Testet ska visa hur Hugo, utifrån olika typer av information, kan förstå var man ska gå och hur man ska bete sig i stadsmiljön.

- Det är lätt att fastna i hur det ser ut i dag och planera samhället på samma sätt som vi gjorde igår. Men vi måste stanna upp, tänka till och inte fastna i gamla vanor. Framtidens hållbara, autonoma fordon finns redan och det är vår uppgift att se till att de blir en del av transportsystemet, berättar Linda Bermin, bitr. projektledare för innovationsprojektet Helsingbotica

    Om projektet

    Projektet Helsingbotica har som uppdrag att bidra till utvecklingen av infrastrukturen för framtidens fordon i staden med fokus på mikromobilitet. Framförallt genom automatiserade lösningar. Leveransrobotar tränar sig i att läsa data om omgivningen där de rör sig. Här är Helsingborgs stad intresserade av att förstå vilken data om gång- och cykelvägnätet som behöver delas med andra och inte bara är intressant för leveransrobotar.

    Med sig har man Hugo Tech som med sin leveransrobot erbjuder tekniska lösningar för framtidens transporter. Och genom att sammanfoga rätt teknik ta ett steg närmare hållbar mikromobilitet och automatiserade leveranser med i stort sett obefintliga utsläpp.

    - Hugo släpper ut 0,6 gram CO2 ekvivalenter per kilometer. Jämför man detta med en dieseldriven lastbil är Hugo många hundra gånger mer miljövänlig. Om Hugo dessutom laddas med solenergi kan roboten röra sig näst intill helt utsläppsfritt. Vi är tacksamma att Helsingborg tar klimatfrågor på stort allvar och ser möjligheter med leveransrobotar. Utan engagemang från städer kommer vi inte klara ställa om i den takt som krävs, berättar Carl Berge, grundare och VD på Hugo Tech.

      Om testet

      Träffa roboten Hugo och deltagare i projektet Helsingbotica torsdagen den 19 oktober mellan 13.15-13.45 i stadsparken i Helsingborg.

      Arbetet utförts inom det strategiska innovationsprogrammet för Drive Sweden, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

      Ta del av projektet på Vinnovas webbplats och på Drive Sweden

      För mer information kontakta:
      Linda Bermin, trafikplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen
      e-post: linda.bermin@helsingborg.se

      Daniel Rudmark, projektledare för Helsingbotica, VTI
      e-post: daniel.rudmark@vti.se

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

      Kontakter

      Presstjänsten

      Presstjänsten

      Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55