Pressmeddelande -
Helsingborgs stad kraftsamlar för hbtq-personer
I morgon är internationella dagen mot homo-, bi-, och transfobi – IDAHOT. En dag då människor runt om i världen manifesterar för allas rätt till sin sexuella läggning, könsidentitet och könsuttryck. Den rätten är inte alltid självklar, därför uppmärksammas IDAHOT med ett panelsamtal kring hbtq på Röda Kvarn.
I förra veckan anordnade Helsingborgs stad, tillsammans med RFSL Helsingborg och flera andra föreningar, för första gången en hearing om hbtq-frågor. Syftet med hearingen var att inhämta kunskap och erfarenheter från föreningsliv, näringsliv och allmänhet för att öka kunskapen om hbtq-personers situation och diskutera hur Helsingborg blir en mer öppen och inkluderande stad.
– Alla medborgare ska känna sig välkomna oavsett sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. Trots det leder heteronormen i dag till en oacceptabel diskriminering av människor som inte kan identifiera sig i den, säger Annika Román, (MP), vice ordförande för kommunstyrelsen.
För att förbättra situationen finansierade Helsingborgs stad förra året en förstudie, Ung hbtq/Hbg. En studie som visar att hbtq-ungdomar upplever osynliggörande, öppen diskriminering och kränkningar.
– Mot bakgrund av förstudien kraftsamlar staden kring hbtq-frågor, ett viktigt steg mot att förverkliga stadens vision, Helsingborg 2035, om den gemensamma staden, säger Lars Thunberg, (KD), kommunalråd och ordförande för beredningen för Livskvalitet.
Ett exempel är förra veckans hbtq-hearing som gav många tankar om hur Helsingborg kan bli en mer inkluderande stad.
Utöver en generell satsning på kompetensutveckling i staden, presenterar den blågröna majoriteten i nästa vecka en riktad satsning – inom ramen för Mål och ekonomi för 2016 – som omfattar en hbtq-certifiering, samt att säkerställa en fortsatt mötesplats för hbtq-ungdomar.
Hearingen och årets övriga aktiviteter kring hbtq utgör också underlag till Plan för lika möjligheter som staden tar fram. Syftet med planen är att ta ett helhetsgrepp i arbetet mot diskriminering där bland annat sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck tas upp.
Några av de tankar som kom upp under förra veckans hearing var:
- Enkätundersökningar som staden skickar ska inte bara ha två alternativ kring kön utan även ”hon, han, hen/den”.
- Fler hbtq-mötesplatser med speciell kompetens och kunskap.
- Skapa mötesplatser för äldre och pensionärer.
- Offentliga aktörer likt Helsingborg stad borde gå först och vara föredömen. Då kan de skapa en norm och det blir lättare för andra att hänga på. T ex kan kommunen börja ställa krav på värdegrundsarbete i upphandlingar.
- Kompetenshöjning av all personal krävs, inte bara lärare utan även vaktmästare, personal i matsal m.m.
- Sexualundervisningen bör vara normkritisk.
- Språket är oerhört viktigt när personer skall inkluderas – inte minst pronomen.
- Politikerna kan ha nytta av en typ av referensgrupp kring hbtq. En grupp som kan granska dokument/inkomna motioner, komma med egna förslag, agera bollplank osv.
- Staden skulle kunna göra det lättare för invånare att hitta till det som finns kring hbtq i staden eller info om hur en kan engagera sig. T ex genom att på sina webbplatser länka till föreningar, events etc.
- Granska Helsingborgs webbplats ur ett normkritiskt och hbtq-perspektiv och gör det lätt att hitta info som kan vara relevant för hbtq-personer.
- Inkludera näringslivet i kampen för att hbtq-personer ska ha samma rättigheter och trygghet som icke hbtq-personer.
För mer information:
Annika Román, vice ordförande i kommunstyrelsen, tel: 0732 – 31 19 25
Lars Thunberg, kommunalråd och ordförande för beredningen för Livskvalitet, tel: 0706 – 28 43 10
Arrangörer av IDAHOT är RFSL Helsingborg, SENSUS och Antidiskrimineringsbyrån.
Se livesändning från hearingen den 7 maj.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.