Gå direkt till innehåll
Helsingborgs stad minskar koldioxidutsläpp vid asfaltering

Pressmeddelande -

Helsingborgs stad minskar koldioxidutsläpp vid asfaltering

Under 2022 har Helsingborgs stad minskat koldioxidutsläpp med 480 ton vid asfalteringsprojekt enligt en ny certifiering från Peab Asfalt. Ett bra samarbete där stadens höga krav och klimatvänlig asfaltstillverkning har varit viktiga framgångsfaktorer. Detta är en viktig pusselbit i Helsingborgs stads arbete mot målet att bli en klimatneutral stad senast 2030.

- Vi utvecklar normerna i branschen tillsammans. Som beställare är det viktigt att våga ställa krav på de faktorer vi kan påverka. Såsom tillverkning, transport och att våra entreprenörer använder fossilfria drivmedel, berättar Henrik Rosdahl, gatuingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen

I arbetet mot att Helsingborgs stad ska bli klimatneutralt 2030 har staden ställt höga krav på sina entreprenörer. På detta följer vi Trafikverkets miljökrav, som även stegras under kontraktstiden. Vid upphandlingen av asfaltsleverantör för Helsingborgs stad, lämnade inte bara Peab Asfalt lägsta pris, utan de tog även kraven på största allvar.

- Vi ställer stegrande krav, där våra entreprenörer ska använda sig av fossilfria fordon vid asfaltering inom fyra år. Efter tre månader var dessa krav redan uppfyllda, säger Henrik Rosdahl

ECO-asfalt ger stor påverkan
En viktig faktor för att minska koldioxidutsläpp är klimatpåverkan i tillverkningen av asfalt. Där arbetar Peab med sin ECO-asfalt som framställs med koldioxidneutral bioolja. Vilket ger samma höga kvalitet samtidigt som klimatpåverkan minskar.

För mer information kontakta:
Henrik Rosdahl, gatuingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen

Tel: 042-10 58 30, e-post: henrik.rosdahl@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55