Gå direkt till innehåll
År 2022 var ett starkt år för stadens ekonomi. Det positiva resultatet för året landade på 1 079 miljoner kronor, vilket var 899 miljoner kronor över budget. Foto: David Lundin
År 2022 var ett starkt år för stadens ekonomi. Det positiva resultatet för året landade på 1 079 miljoner kronor, vilket var 899 miljoner kronor över budget. Foto: David Lundin

Pressmeddelande -

Helsingborgs stad redovisar starkt resultat för 2022

Helsingborgs stad redovisar ett positivt resultat på 1 079 miljoner kronor för år 2022. Det är 899 miljoner konor högre än budgeterat och förklaras huvudsakligen av ökade skatteintäkter samt intäkter från mark- och exploateringsverksamheten. – Det är väldigt glädjande och innebär att Helsingborg står väl rustat inför framtiden, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

År 2022 var ett starkt år för stadens ekonomi. Det positiva resultatet för året landade på 1 079 miljoner kronor, vilket var 899 miljoner kronor över budget. Överskottet berodde framför allt på ökade skatteintäkter, 323 miljoner kronor över budget, till följd av stark sysselsättning.

Även mark- och exploateringsverksamheten bidrog positivt med en budgetavvikelse på totalt 102 miljoner.

- Det är ett mycket starkt resultat och det är glädjande. En god och välskött ekonomi är grunden för en långsiktigt hållbar välfärd och överskottet innebär att Helsingborg står väl rustat inför den lågkonjunktur som nu står för dörren, säger Christian Orsing (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Även stadens nämnder bidrar till det starka resultatet med en positiv budgetavvikelse i driften på 256 miljoner kronor. Arbetsmarknadsnämndens positiva budgetavvikelse uppgår till 116 miljoner kronor och en stor del av resultatet kan förklaras av att färre personer är i behov av ekonomiskt bistånd.

Vård- och omsorgsnämnden redovisar en positiv budgetavvikelse med 89 miljoner kronor. Orsakerna är primärt färre antal kunder inom framför allt hemvård, hemsjukvård och hemservice men också högre intäkter i form av riktade statsbidrag där alla medel inte hunnit förbrukas i verksamheten.

Även antalet barn i förskolan och elever i grundskolan har understigit prognosen och genererat en positiv budgetavvikelse på 71 miljoner kronor.

Ur balanskravssynpunkt redovisar staden ett utfall på 918 (787) miljoner kronor, som väl infriar lagstiftningens krav på en god ekonomisk hushållning.

Årets nettoinvesteringar inklusive VA-investeringar uppgår till 1 150 (1 236) miljoner kronor. Cirka 89 procent av årets investeringar är kopplade till stadens skattefinansierade verksamhet och cirka 11 procent till investeringar i anläggningar inom VA-verksamheten.

Stadens investeringar inom skattefinansierad verksamhet på 1 029 (1 081) miljoner kronor är 262 miljoner lägre än budgeterat. Den största investeringsutgiften under året kopplad till ett enskilt projekt är 84 miljoner kronor på ett nytt äldreboende i Rydebäck som beräknas färdigställas under hösten 2023.

Exempel på större investeringar i lokaler inom skola och fritidsverksamheter som har färdigställts under året är en ny förskola på Närlunda och nya idrottshallar i Rydebäck och Gantofta. I stadsmiljön hittar man de största investeringarna i en kanal genom Oceanpiren, Kungstorget samt en ombyggnad av norra delen av Drottninggatan för en separerad gång- och cykelväg.

Men även om årets resultat är väldigt starkt så ser situationen troligtvis annorlunda ut framöver. Den höga inflationen, stigande räntor och ökade pensionskostnader sätter kraftig press på stadens ekonomi då skatteintäkternas värde urholkas med inflationen.

- Det starka resultatet bidrar till finansiering av stadens investeringar. I den lågkonjunktur som råder framöver kan vi inte räkna med lika god skatteintäktsutveckling eller överskott i stadens nämnder. I ekonomiskt utmanande tider, som vi står inför i år och 2024, kan vi inte alls räkna med sådana här positiva budgetavvikelser framöver, säger stadens ekonomidirektör Marcus Nilsson och fortsätter:

- Stadens fortsatta arbete med effektiviseringar och innovation är därför avgörande för hur den framtida välfärden ska kunna finansieras.

Stadens och koncernens bokslut och verksamhet kommer att redovisas i stadens årsredovisning för 2022. Kommunfullmäktige kommer att behandla denna vid ordinarie möte den 11 april.

För ytterligare information:

Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande: 0703 – 010 726
Marcus Nilsson, Ekonomidirektör Helsingborgs stad: 042-10 50 00

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll