Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Helsingborgs stads arbete mot segregationens negativa effekter i skolan får beröm

Brett och långsiktigt arbete, regelbunden uppföljning av hur resurser används, relevanta metoder för fördelning och tydliga direktiv om satsningar på t.ex. språkutveckling är några av de saker som Skolinspektionen pekar på som positiva i sin kvalitetsgranskning av Helsingborgs stads resursfördelning och arbete mot segregation i skolan.

Helsingborgs stad är en av de 30 kommuner i Sverige där Skolinspektionen gjort kvalitetsgranskningar av resursfördelning och arbete mot segregationens negativa effekter i skolan. Ändamålsenlig resursfördelning och föredömlig uppföljning är några av de begrepp som Skolinspektionen använder i sin rapport från Helsingborg.

-       Vi jobbar mycket medvetet med att skapa förutsättningar för en likvärdig utbildning i Helsingborg. Det är roligt att få bekräftelse på att vi har tänkt och gjort rätt, säger Ing-Marie Rundwall, utbildningsdirektör på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg.

Introduktionsklasser, kompetensutveckling och satsning på läsa, skriva, räkna

Bland de åtgärder som gjorts nämner Skolinspektionen bland annat Helsingborg stads arbete med introduktionsförskola och introduktionsklasser där man förlagt klasserna på skolor med stor andel elever med svenska som modersmål.

Skolinspektionen pekar också på Helsingborgs stads arbete med tidiga insatser för läsa, skriva och räkna samt på kommunens generella satsning på kompetensutveckling för pedagogerna och satsningen på att premiera lärare som nått särskilt goda resultat.

Uppföljning, utvärdering och tjänstegarantier

I rapporten konstaterar Skolinspektionen att kommunen har påbörjat en uppföljning och en utvärdering som driver utvecklingen av skolornas metoder och arbetssätt på ett föredömligt sätt. Bland annat nämns de tjänstegarantier som tagits fram gällande att alla barn ska lära sig räkna, läsa och skriva under sina första skolår. En skola som nått goda resultat i arbetet med tjänstegarantin är Söderskolan där Birgitta Jönsson är rektor:

-       God tillgång till böcker, läsprojekt, bra digitala verktyg och bloggar, täta och kontinuerliga analys- och resultatuppföljningar samt många samtal i både små och större grupper ger våra elever en god stimulans och möjligheter att nå målen, berättar Birgitta.

Söderskolan arbetar med Tragentonmodellen (skriva sig till läsning), har utbildat flertalet av sin personal i genrepedagogik, har en anställd bokpedagog på förskolan och har ett väl utvecklat samarbete mellan förskola och skola när det gäller barnens språkutveckling.

För mer information kontakta:
Utbildningsdirektör Ing-Marie Rundwall,
042-10 54 67 ing-marie.rundwall@helsingborg.se

Chef Resultat- och verksamhetsuppföljning Per Johnsson  
042-10 47 01 per.johnsson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55