Gå direkt till innehåll
Hx sätter alla sinnen i gungning!

Pressmeddelande -

Hx sätter alla sinnen i gungning!

I samarbete med ett flertal framstående helsingborgskrögare satsar sommarens Hx på att ge festivalbesökarna härliga matupplevelser utöver det vanliga. Intill Hx stora scen byggs Krögarområdet Gröningen Mat & Smak där fem kunniga matproffs från Helsingborg kommer att bjuda på massor av god mat till mycket rimliga priser. 

Med Foodstock på The Tivoli, Streetfood Helsingborg, vegetarisk workshop på Sundstorget, matvagnar och flera av stadens klassiska restauranger i ny festivalskepnad på området kommer Hx kunna erbjuda något för alla smaker.

På Krögarområdet Gröningen Mat & Smak samsas fem kunniga matproffs från Helsingborg om en gemensam serveringsyta som ligger i anslutning till Hx Stora scen. De krögare som medverkar är Redimat, Gastro, Charles Dickens bar & scen, VIA95 och SKIP Kitchen & Bar. För de festivalbesökare som vill testa flera rätter, serveras mindre rätter för endast 50 kr styck. Mellan konserterna på Hx stora scen alldeles intill, blir det trivsam underhållning. Vill man inte gå in på själva krögarområdet, går det lika bra att köpa maten på utsidan av matstånden.

– Vi satsar på kvalitetsmat som alla gillar och som är lätt att äta, säger Per Dahlberg, Restaurang Gastro. Och Jesper Johansson på SKIP Kitchen & Bar utlovar god mat, glada toner, god stämning och gott snack.

– De fem krögarna på området har olika inriktning och kommer sätta sin speciella prägel på smakupplevelsen. Jag är övertygad om att det här konceptet med ett krögarområde blir en succé. Att man dessutom erbjuds att köpa goda, billiga smakprover även på utsidan av själva området, kommer definitivt bidra till en ännu mer fantastisk stämning på Gröningen, säger Nathalie Jarnhäll, projektledare för Hx.

Under Hx kommer fler lokala krögare flytta ut till olika platser. Sundspärlan kommer att ha servering på Hamntorget, restaurang Nattkatten på Henry Dunkers plats, Charles Dickens bar & scen kommer att finnas på Sundstorget och restaurang Barfota på Fria bad. De befintliga krogarna inom festivalområdet kommer givetvis vara öppna, liksom restaurangerna i hela city.

– Vi måste ju leva upp till vårt rykte som matstaden Helsingborg, säger Nathalie Jarnhäll, projektledare för Hx.

The Tivoli ligger bakom matfestivalen Foodstock som kommer att ha en grill där både kött och fisk tillagas med Louisiana-cajunkryddor. Foodstock erbjuder även champagne och ostron, ostar, charkuterier, goda viner och kryddiga korvar som kan sköljas ned med olika ölsorter. Köpenhamnskajen kommer att vara öppen både ute och inne och i Vinylbaren serveras hamburgare, vegetariskt och veganskt.

Initiativet Helsingbord – Helsingborg på en tallrik - kommer att hålla sin tredje och sista workshop, We Go Vego på Sundstorget under lördagen. En workshop där matglädje, inspiration och nya intryck är i fokus. Som deltagare får man chans att laga mat tillsammans andra matintresserade helsingborgare som är nyfikna på det gröna köket.

Vid Fria bad samlas Streetfood Helsingborg. Det är en sammanslutning av Foodtrucks och cykel- och mopedmatvagnar som drivs av lokala aktörer. Deras utbud av internationell, spännande mat och dryck blir en extra krydda till det redan breda utbudet av matserveringar under Hx. De kommer alla att kunna erbjuda festivalbesökare en mindre rätt för max 35 kronor!

De festivalbesökare som föredrar de i Hx-sammanhang klassiska smakupplevelserna kommer inte att bli besvikna. I Kungsparken kommer det att erbjudas festivallangos, munkar, thaimat och mycket annat.

– Maten har stor betydelse för oss alla. Intresset för lokala råvaror ökar och såväl vegetariska som veganska alternativ är i dag självklarheter på de flesta restauranger. Dessutom skapar ju matlagning möjligheter till trivsamt umgänge på ett helt annat sätt än tidigare. Själv ser jag fram emot att få så många olika smakupplevelser som möjligt under sommarens festival, säger Nathalie Jarnhäll, projektledare för Hx.

Här kommer det att serveras mat under Hx:

  • Köpenhamnskajen
  • Hamntorget
  • Sundstorget
  • Kungstorget (Södra och Norra delen)
  • Henry Dunkers plats
  • Gröningen
  • Fria bad

Om Hx
Hx, Helsingborgs stadsfestival är för dig som bor i Helsingborg. Och för alla som vistas i eller bara gillar vår stad. Från Hamntorget i centrum till Fria Bad i norr breder Hx ut sig med mat, musik och aktiviteter för hela familjen. Hx produceras av evenemangsenheten på Helsingborg Arena & Scen AB på uppdrag av Helsingborgs stad. Hx 2018 äger rum 3-4 augusti.

Kontaktperson:
Ulf Dahlström, pressansvarig, Helsingborg Arena & Scen AB,ulf.dahlstrom@helsingborg.se, tfn +46 723 970 762
Nathalie Jarnhäll, projektledare Hx, Helsingborg Arena och Scen, nathalie.jarnhall@helsingborg.se, tfn: 0743-31 25 88

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll