Gå direkt till innehåll
I Helsingborg trivs eleverna med sin skola och sina lärare

Pressmeddelande -

I Helsingborg trivs eleverna med sin skola och sina lärare

I år riktar SKL i sina Öppna jämförelser för grundskolan särskild uppmärksamhet på frågan om elevernas motivation och hur väl skolan lyckas med sitt värdegrundsuppdrag och med att fånga elevernas engagemang, motivation och delaktighet.

Helsingborg är en Qualiskommun vilket innebär att vi inte deltar i SKLs attitydundersökning. Istället använder vi oss av en enkät kopplad till att kommunen ingår i Qualisnätverket. Qualis är ett verktyg för att mäta kvalitet på skola och används av flera kommuner i landet. Helsingborgs attitydundersökning motsvarar till största delen SKLs frågor och undersökningen har, precis som i SKLs undersökning, gjorts i årskurs 5 och 8.

Uppföljning av måluppfyllelse, värdegrundsarbete och systematiskt kvalitetsarbete skapar bättre förutsättningar för eleverna i Helsingborg

I resultaten från 2012 års attitydundersökning i Helsingborg svarar 94 % av eleverna att de känner sig trygga i skolan och 90 % tycker att de får den hjälp de behöver. 77 % av eleverna i Helsingborg tycker att skolarbetet gör dem nyfikna och ger lust att lära, vilket ligger högre än för de kommuner som deltagit i SKLs enkät. Likaså ligger Helsingborg högt vad gäller frågan om lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter där 87 % är nöjda, samt på frågan om eleverna vet vad de ska kunna för att nå målen där 90 % av Helsingborgseleverna instämmer.

–Tydligare uppföljning av vårt arbete med bedömning och måluppfyllelse, medvetet och genomgripande värdegrundsarbete, systematiskt kvalitetsarbete på alla nivåer och inte minst vårt arbete mot mobbning och kränkande behandling, Olweus är några av de delar som vi inom Kunskapsstaden Helsingborg har arbetat med för att förbättra våra elevers trygghet, trivsel och arbetsmiljö, Ing-Marie Rundwall, utbildningsdirektör i Helsingborgs stad.

Goda exempel bland Kunskapsstaden Helsingborgs skolor

SKL pekar också i årets rapport på betydelsen av att läraren utgår från elevernas egna intressen, har höga förväntningar på alla elever, ger återkoppling och sätter tydliga mål. På Gläntanskolan har man till exempel anställt en socialpedagog som genom att ställa krav, skapa goda relationer och vara en tydlig ledare motiverat elever till att kunna klara sin behörighet till gymnasiet. En satsning som visat sig ge bra resultat på förhållandevis kort tid.

Ett annat exempel på hur en skola arbetar med motivationen hos eleverna har vi på Drottninghögskolan i Helsingborg som arbetat medvetet med genrepedagogik och tidiga läs- och skrivinsatser för att motivera eleverna. Här har resultatet t.ex. för de nationella proven i svenska för årskurs 6 blivit riktigt bra med 100 procent som klarade godkänt.

För mer information:
Christer Rasmusson, 0732-31 13 11 christer.rasmusson@helsingborg.se
Ing-Marie Rundwall, 042-10 54 67 ing-marie.rundwall@helsingborg.se
Per Johnsson, 042-10 47 01 per.johnsson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55