Gå direkt till innehåll
Helsingborg, Ängelholm och Höganäs gör nu gemensam sak för att återigen uppmana regeringen att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
Helsingborg, Ängelholm och Höganäs gör nu gemensam sak för att återigen uppmana regeringen att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Pressmeddelande -

Initiativet för gårdsförsäljning –Helsingborg, Ängelholm och Höganäs i samarbete

Ingen regering har lyckats införa gårdsförsäljning i Sverige trots att frågan har utretts i flera omgångar. Nu ligger ett förslag hos regeringen som säkrar både alkoholmonopolet och folkhälsan. De tre nordvästskånska kommunerna Höganäs, Helsingborg och Ängelholm har ingått samarbete för att uppmana regeringen att snarast öppna möjligheten att bedriva gårdsförsäljning.

Höganäs, Helsingborg och Ängelholms kommun gör nu gemensam sak för att återigen uppmana regeringen att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) finns potential för minst 3 000 hektar vinodling i södra Sverige och nordvästra Skåne är den mest vingårdstäta regionen i Sverige.

- Att införa gårdsförsäljning skulle ha en mycket positiv inverkan för besöksnäringen och en levande landsbygd. Nordvästra Skåne har de bästa förutsättningarna för att förvalta det, säger Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande i Höganäs kommun.

Initiativet för gårdsförsäljning vill skapa goda förutsättningar för landsbygdsföretagande och det hantverksmässiga svenska vinet genom att få till stånd gårdsförsäljning, först på prov och i ett begränsat geografiskt område.

- Vi har en utredning som säger att det går att införa gårdsförsäljning och det finns en politisk majoritet i frågan, men ändå dröjer beslutet. Vi uppmanar därför regeringen att göra slag i saken nu. Om det inte är genomförbart, står våra kommuner redo att bli testkommuner för gårdsförsäljning på prov. Frågan om gårdsförsäljning behöver gå från ord till handling, det hade skapat jobb och stärkt besöksnäringen i vår del av Sverige, fortsätter Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Utredningsförslaget konstaterar att det går att införa gårdsförsäljning utan att äventyra Systembolagets monopol eller folkhälsan. Men för att ytterligare förstärka skyddet för folkhälsan och säkerställa att gårdsförsäljning blir en satsning på landsbygdsföretagande föreslår initiativet för gårdsförsäljning att ett lagförslag bör ha en alternativ begränsning än total produktionsvolym. I stället bör det slå fast att ”hantverksmässig tillverkning säkerställs genom odling i nära anslutning till försäljningsstället”.

- När vi lyssnar på regeringen och ansvariga ministrar för både näringsliv och landsbygd, är det tydligt att det finns ett stort engagemang för frågan. Men det behövs mer än ord och ärendet verkar ha fastnat på socialministerns bord, när det i själva verket inte är en fråga om risker för folkhälsan med de restriktioner vårt förslag innebär, säger Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande i Ängelholms kommun.

Peter Schölander (M) kommunstyrelsens ordförande, Höganäs kommun

Christian Orsing (M) kommunstyrelsens ordförande, Helsingborgs stad

Robin Holmberg (M) kommunstyrelsens ordförande, Ängelholm kommun

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll

En vingård i nordvästra Skåne. Foto: Dennis Camitz/Helsingborgs stad

"Glädjande att regeringen tillåter gårdsförsäljning"

"Det är ett mycket glädjande besked att regeringen idag meddelar att man kommer att tillåta gårdsförsäljning från och med 2025." Det säger Peter Schölander (M), Höganäs, Robin Holmberg (M), Ängelholm och Christian Orsing (M), Helsingborg i ett gemensamt uttalande.