Pressmeddelande -
Insats mot massagesalonger avslöjar handel med sexuella tjänster
Tisdagen den 23 april gjorde Helsingborgs stad, polisen och räddningstjänsten gemensamma tillsynsbesök på massagesalonger i kommunen. En av salongerna stängdes och vid mer än hälften av salongerna konstaterades att det förekom försäljning av sexuella tjänster. Tillsynen skedde som en del av den aktiva myndighetssamverkan som staden driver tillsammans med lokalpolisen.
Helsingborgs stad, polisen i Helsingborg och räddningstjänsten gjorde tillsyn på tiotalet thaimassagesalonger i Helsingborg. Polisen skrev en anmälan om människohandel och en anmälan om köp av sexuell tjänst. En salong stängdes av räddningstjänsten då salongen saknade nödutgång. En annan salong måste åtgärda sin utrymningsväg. Det fanns omfattande hygieniska brister på alla besökta salonger utom en.
– Vi ska komma ihåg att det finns skötsamma i denna bransch, men samtidigt har thaimassagesalonger tyvärr visat sig vara en riskverksamhet. Genom vårt myndighetsgemensamma arbete försvårar vi för de salonger som inte har rent mjöl i påsen, säger Jens Löfmark, säkerhetsstrateg på Helsingborgs stad.
– Vid sju av 12 salonger konstaterade vi att det säljs sexuella tjänster. Tre salonger friades helt från misstankar. Det stämmer väl med den bild vi har sedan tidigare, säger polisinspektör Andreas Nordström och tillägger:
– Från polisens sida är vi väldigt nöjda med att jobba med de olika aktörerna i Helsingborg.
Det finns totalt ungefär 50 thaimassagesalonger i Helsingborgs kommun. Stadens säkerhetsstrateger har deltagit i en nätverksträff för fastighetsägare i Helsingborg och hoppas på att fördjupa det samarbetet framåt.
– Jag tycker att såväl kommersiella fastighetsägare som bostadsrättsföreningar ska ta en extra funderare innan man hyr ut lokal till riskbranscher som denna, säger säkerhetsstrateg Jens Löfmark.
Helsingborgs stad ger stöd till brottsoffer
Vid insatsen deltog poliser, brandinspektörer, miljöinspektörer, bygglovshandläggare och socialsekreterare. Socialsekreterarna var på plats för att erbjuda stöd till brottsoffren.
– Vi är med för att fånga upp kvinnor som blir utnyttjade. Vi pratar med dem om vilken hjälp det finns att få. I tisdags ville ingen ha hjälp men vi lämnar alltid våra visitkort, säger socialsekreteraren Agnetha Wendel.
Sedan årsskiftet driver socialtjänsten i Helsingborg ett nätverk mot prostitution, där bland andra Helsingborgs kvinnojour, Frälsningsarmén, Bevakningsgruppen, Brottsofferjouren och polisen ingår. Socialtjänsten driver även tillsammans med Frälsningsarmén ett digitalt uppsökande arbete, där de söker upp personer i olika grupper på internet, där det säljs sexuella tjänster.
– Det är ett annat sätt att nå ut till de utsatta grupperna och för att kunna arbeta förebyggande, eftersom människohandel och prostitution är utbredda problem. Målgruppen är generellt svår att nå ut till, säger Agnetha Wendel.
Fakta om myndighetssamverkan
Myndighetssamverkan i Helsingborg sker genom det lokala samverkansrådet bestående av Helsingborgs stad, Räddningstjänsten Skåne nordväst, Polisen, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket och Kronofogden.
Läs om myndighetssamverkan i Helsingborg
Fakta om människohandel
Människohandel är den kriminella verksamhet som omsätter mest pengar i världen, tillsammans med drog- och vapenindustrin. Människohandel för sexuella ändamål blev ett brott i Sverige år 2002. 2018 antogs en reviderad och förtydligad paragraf om människohandel och det gjordes också en gradindelning av brottet. För att kunna lagföra utnyttjande som inte uppnår gränsen för människohandel infördes det nya brottet människoexploatering.
Läs om stadens arbete mot prostitution
Kontakt
Jens Löfmark, säkerhetsstrateg, nås via stadens presstjänst 042-10 55 55
Ämnen
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.