Gå direkt till innehåll
Invigning av Naturpunkt Tegel på Närlunda - 1 september

Pressmeddelande -

Invigning av Naturpunkt Tegel på Närlunda - 1 september

Fredag den 1 september klockan 13.00 inviger vi Helsingborgs nyaste Naturpunkt med pompa och ståt, bland historiskt tegel och lera. Varmt välkommen att vara med!

Ångtegelgropen på Närlunda i Helsingborg är en spännande plats, med allt från en gedigen lokalhistoria till en fin pulkabacke, som nu fått ett lyft. I den nyaste av Helsingborgs fjorton Naturpunkter kan du lära dig mer om gammaldags tegeltillverkning, platsens geologiska historia och naturen som den ser ut idag.

På Naturpunkten finns även en tegelmur bestående av återbrukat Persategel från det gamla Ångtegelbruket, där det här och var syns olika tegelstenar från andra skånska tegelbruk. Återbruket och medskapandet med helsingborgarna som ligger bakom muren ger platsen en speciell karaktär.

– Det är fantastiskt att skapa platser som denna i staden tillsammans med invånarnas deltagande. Vi ville gärna visa hur olika tegelstenar kan se ut beroende på vilken lera de är tillverkade av, så vi ställde frågan till våra invånare om de hade någon tegelsten från något av de nedlagda tegelbruken i kommunen. Det var många som hörde av sig och hade en sten i trädgården eller i källaren som vi kunde få, så nu har vi en fin samling och ett tydligt sätt att visa upp en del av vår lokalhistoria, säger Hanne Hansen, landskapsarkitekt.

    Tegelstenarna i muren kommer främst från Helsingborgs Ångtegelbruk, men också tegelbruken i Rya, Rögle, Bjuf, Skromberga, Stabbarp, Höganäs och Svaneholm.

    Det är inte bara på platsen för Naturpunkten som Ångtegelgropen fått sig ett lyft. Parken i övrigt har fått renoverade stigar, nya sittplatser, bättre belysning och beskurna buskage för att öppna upp och öka trygghetskänslan. Nya ängsplanteringar och vissa bevarade buskage ger fågel- och djurlivet en fortsatt trygg plats att vara på.


    Invigningsprogram

    13.00 Invigningstal med Alexander Svensson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Hanne Hansen, landskapsarkitekt, och Linda Hellberg, naturvårdare.

    13.15 Familjetipsrunda med upptäcksbana, skapa med lera-workshop och lupptäcksfärd med Miljöverkstaden.

    Vi bjuder på förfriskningar under invigningen.


    För mer information kontakta:

    Christina Wideland, invigningsansvarig
    Tel: 042-10 25 18, e-post: christina.wideland@helsingborg.se

    Hanne Hansen, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
    Tel: 042-10 34 03, e-post: hanne.hansen@helsingborg.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55