Gå direkt till innehåll
Klimatflyktingar –  Om människor på flykt i en varmare värld

Pressmeddelande -

Klimatflyktingar – Om människor på flykt i en varmare värld

Tisdagen den 17 september besöker journalisten Shora Esmailian Helsingborgs stadsbibliotek för att föreläsa om sin reportagebok ”Ur askan” där hon skildrar 2010-talets klimatflyktingar.

De extrema väderhändelserna runt om i världen avlöser varandra. Händelser som leder till att människor tvingas lämna sina hem. De befinner sig ofta så långt bort att vi inte ser dem. Journalisten Shora Esmailian har gjort nedslag i Pakistan, Egypten och Kenya och ger ansikten och röster åt de människor som redan rör sig en allt varmare värld.

Med sin reportagebok ”Ur askan” skildrar journalisten Shora Esmailian 2010-talets klimatflyktingar. Med nedslag i Pakistan, Egypten och Kenya möter vi individerna bakom de människoströmmar som redan rör sig i en allt varmare värld.

- Det som gjorde störst intryck under resorna inför den här boken var hur lika vi människor är. De människor jag möter i Sverige har samma drömmar och förhoppningar som människor jag mötte i Pakistan, Egypten och Kenya. Det är så lite som skiljer oss åt, ändå känns det så långt bort för oss när vi ser översvämningen i Pakistan eller torkan på Afrikas horn, säger Shora Esmailian.

I boken får vi möta Alia som såg en flodvåg slita med sig två barn. Tack vare att hon kunde simma kunde hon rädda sin egen son. Um Abdullah och hennes familjs mark hotas av det stigande havet. Jilo lämnade sin by och vandrade i en och en halv månad till ett slumområde för att undkomma torkan som ödelade mark, dödade djur och ledde till stora konflikter.

Under föreläsningen kommer Shora Esmailian berätta om mötena med de tre kvinnorna som på olika sätt drabbats av de extrema väderhändelserna. Hon kommer även att visa bilder från sina resor men också ge lite vetenskaplig fakta för att deltagarna ska förstå hur komplicerad klimatsystemen i världen är, hur sårbar den är och hur allt hänger ihop.

- Jag tror att vi måste få till politiska beslut och internationella avtal om vi ska minska effekterna av den globala uppvärmningen. Men även det lilla spelar roll. Det spelar faktiskt roll om man väljer tåg framför flyg, säger Shora Emailian.

Efter föreläsningen och bildvisningen finns det möjlighet att ställa frågor till Shora men också för att diskutera klimatfrågan.

Föreläsningen i Hörsalen på Helsingborgs stadsbibliotek är gratis och startar klockan 18.00

För mer information kontakta:
Shora Esmailian, författare och journalist, telefon 073-789 56 37
Linnea Folkesson, projektsamordnare, Miljöbyrån i Helsingborgs stad, telefon 042-10 44 55

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är skapande och gemenskap, intiativ och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Här växer både människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55