Pressmeddelande -
Knarket på krogen ska bort genom storsatsning
Hela 25 procent av personalen på restauranger och nöjesställen i Helsingborg ser varje vecka eller nästan varje kväll narkotikapåverkade gäster. Endast 13% av krogpersonalen har inte sett påverkade gäster. Det visar en enkätundersökning som genomförts i Helsingborg stad i samarbete med Mobilisering mot narkotika. Därmed ligger Helsingborg på första plats bland 11 undersökta kommuner i landet. I undersökningen har 150 anställda på ett antal större krogar i Helsingborg fått svara på frågor om narkotikasituationen på krogen. 51 procent uppger att de blivit erbjudna knark på krogen i Helsingborg.
Kartläggningen om narkotikasituationen på krogen visar också att kroganställda är mer benägna att testa narkotika än befolkningen i stort. 48 procent av krogpersonalen i Helsingborg har någon gång prövat narkotika, vilket är en högre siffra än i de övriga undersökta kommunerna.
- Knark på krogen är ett stort och allvarligt problem som måste bekämpas med gemensamma krafter. Genom att stärka samarbetet mellan krögare, polis och kommun kan vi på sikt få bort knarket från krogen, säger Thomas Finnborg(m) socialnämndens ordförande.
Helsingborg är en av 11 kommuner som fått stöd av den statliga kommittén Mobilisering mot narkotika för att delta i Den nationella krogsatsningen. Målet är att begränsa tillgången på narkotika, påverka ungdomars inställning till droger och skapa en säker arbetsmiljö för dem som jobbar på restauranger och nöjesställen. Såväl krögare som tillståndshandläggare, andra kommunala tjänstemän och polisen ska samverka mer aktivt för en narkotikafri krog.
I uppstartsarbetet har ett antal större Helsingborgskrogar engagerat sig och ambitionen är att så många som möjligt ansluter sig framöver.
- Vi kommer att utbilda krogpersonal i hur man känner igen tecken på narkotikapåverkan och hur man handskas med narkotikapåverkade gäster. Dessutom ska vi tydligt visa både gäster och personal att narkotikan inte hör hemma på vår krog. Polisen kommer att stötta oss i arbetet för att få bort knarket från krogen, säger Michael Engström, Krögarnätverket Helsingborg.
Redan nu har ett trettiotal krogar i Helsingborg skickat personal på utbildning om narkotika på krogen och i höst fortsätter utbildningarna.
För mer information:
Michael Engstöm, Representant Krögarnätverket 0705-130711
Tobias Hederberg, Representant Krögarnätverket 0703-149696
Marika Bergheim, Projektledare 042-107609
Jacob Winqvist, Polismyndigheten 0706-011962
Hela kartläggningen och mer information om Den nationella krogsatsningen finns att ladda ned på Mobilisering mot narkotikas webbplats, www.mobilisera.nu
Kroganställda som ser narkotikapåverkade gäster varje vecka – Helsingborg på första plats.
Andel kroganställda i procent som uppger att de någon gång i veckan eller nästan varje kväll ser narkotikapåverkade gäster.
1. Helsingborg 25
2. Norrköping 23
2. Sundsvall 23
4. Hudiksvall 18
4. Västerås 18
6. Uppsala 17
7. Lilla Edet/Trollhättan/Vänersborg 13
8. Värmdö 8
9. Norsjö/Malå 4