Gå direkt till innehåll
KulturCamp  Teaterimpro & vetenskap

Pressmeddelande -

KulturCamp Teaterimpro & vetenskap

Vi snackar inte, vi gör!
Fem gånger under hösten tussar vi ihop ett gäng sylvassa, humorsprängda teaterimprovisatörer med fem belästa och filosofiskt lagda forskare som tar sig an väldigt olika ämnen. Skrattnerven kommer att stimuleras och kunskapstörsten släckas.

Kvällen börjar redan 17.30 i övre foajén med Kulturmys. Sedan rullar överraskningarnas afton igång.

Välkommen till pressmöte
Onsdag 29 augusti kl 16.00, Teatersalen, Dunkers kulturhus

Du får träffa och prata med bl a forskarna Ola Tufvesson och Katja Lindqvist samt improvisationsskådespelarna Jens Olsson , Oskar Stenström och Joakim Ahl.

Kanske gör de senare något sylvasst bara för oss…..

 

5/9 Blir du vad du äter? Om gastronomiska revolutioner i Öresundsregionen.
Håkan Jönsson, docent i etnologi. 
Mat och matvanor utgör centrala delar i människors identiteter, men maten har också blivit allt viktigare i skapandet av länders eller regioners identiteter. Under denna föreställning kommer Håkan Jönsson att berätta om hur svenska och danska matvanor genomgått en smärre revolution under de senaste decennierna. Vilka konsekvenser ser han i skapandet av en Öresundsregional gastronomisk identitet? Hur ska improvisatörerna åskådliggöra smörrebrödens & kanelbullarnas sammansmältning?

26/9: Mode - kan den goda smaken exporteras?
Cecilia Fredriksson, professor i etnologi
Mode och modets växlingar upphör aldrig att fascinera oss. Vi uttrycker vilka vi är med hjälp av kläder, men vi har också bestämda uppfattningar om vilka kläder som är vackra, fula eller roliga – Vi har god smak, men Dom andra har det inte. Traditionellt sett har de stora europeiska modehusengjort anspråk på den goda smaken. Men mode utvecklas numera även i Danmark och Sverige. Under denna föreställning kommer Cecilia Fredriksson att reflektera kring modets växlingar i Sverige respektive Danmark. Och på catwalken balanserar kvällens improvisatörer.

24/10: Helsingborg, en kontinental och vacker stad?
Ola Tufvesson, filosofie doktor i kulturgeografi
Slaget om Helsingborgs Skyline kan börja! Få frågor kan väcka sådan uppståndelse som förändring av städer. Staden verkar intimt knuten till människors identitet, kanske rent av till deras själ. Förändringar kan därför väcka oerhörd glädje men också ilska, oro och förtvivlan.Hur detta kommer till uttryck i Helsingborg kommer Ola Tufvesson att behandla vid detta tillfälle. Ett stoff som kommer att passa våra improvisatörer som hand i handske.

7/11: Tidsresan - lär vi oss något av det förflutna?
Bodil Petersson, filosofie doktor i arkeologi
”Vi måste lära oss av historien för att kunna ta ut riktningen till framtiden”. Frasen hörs under skolåren, den upprepas regelbundet i massmedia och återkommer i politiska debatter. Men är det egentligen möjligt att lära sig något av det förflutna? Om så är fallet, vad kan vi lära oss? Kring dessa frågor rör sig Bodil Petersson under denna föreställning. Vilka bistra sanningar kan våra improvisatörer gräva fram? Det får kvällen utvisa.

28/11: Kreativitet - ett nytt buzzword eller en dynamo i hållbar utveckling?
Katja Lindqvist, filosofie doktor i företagsekonomi
Hållbar regional utveckling = Kreativitet. Så kan det låta i dagens samhälle.Är det en signal om förändring i synen på utveckling? Eller är det fortfarande lönsamhet och massproduktion som ligger och lurar även i kreativitetsdebatten?
Vad är egentligen kreativitet och på vilka sätt kan kreativitet vara en viktig del i hållbar utveckling? Den här gången ger sig våra improvisatörer ut på kreativitetens vassa egg.

Ett samarbete mellan Campus Helsingborg/ Centrum för Danmarksstudier och RumEtt/Dunkers kulturhus.

 

Tid: 18:30
Plats: Dunkers kulturhus, Teatersalen
Entré: 100:-, 
Under 18 år eller & student: Fri entré

 

Kontakt: 
Irene Grahn
tfn 042-10 77 03
irene.grahn@helsingborg.se
www.dunkerskulturhus.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55