Pressmeddelande -
Luften i Helsingborg allt bättre för varje år
Luften vi andas i centrala Helsingborg blir stadigt bättre. Det visar resultaten från stadens luftmätningar under förra året. Förändrade resvanor och en förnyad fordonsflotta tros vara de främsta orsakerna till den positiva utvecklingen över tid.
Helsingborgs stad har mätt luftkvalitet på gatunivå i Helsingborg sedan 2004. De senaste årens mätningar visar en positiv utveckling med sjunkande halter av luftföroreningar.
– Att luften vi andas i stadsmiljön är både bättre och mindre förorenad för varje år, är livsviktigt på riktigt för alla i Helsingborg. Samtidigt är det en påminnelse om att nya resvanor och fossilfria drivmedel har fler positiva effekter utöver lägre klimatutsläpp, säger Amir Jawad (L), ordförande i miljönämnden.
Fortsatt minskade halter av kvävedioxid
Årsrapporten om luftmätningarna under 2024 bekräftar trenden och visar på en stadigt bättre luftkvalitet i centrala Helsingborg. När det gäller föroreningar av kvävedioxid på taknivå och större partiklar (PM10) når Helsingborg dessutom WHO:s nya riktvärden (Air Quality Guidelines), som alla Europas städer rekommenderas att arbeta mot till år 2050.
Vid stadens två mätstationer på Drottninggatan och Södra Stenbocksgatan har halterna av kvävedioxid minskat ytterligare enligt de medelvärden som mäts för varje år. Resultatet på Drottninggatan är extra intressant eftersom en trafikmätning i oktober 2024 visade att antalet fordon på gatan ökat något jämfört med 2023.
Resvanor och fossilfria fordon påverkar luftkvaliteten
Sammantaget är de uppmätta medelvärdena per år, dygn och timme för kvävedioxid, svaveldioxid, ozon och partiklar (PM2,5 och PM10) i Helsingborgs stadsluft med god marginal under de miljökvalitetsnormer som gäller idag.
Sannolikt är de främsta orsakerna till utvecklingen förändrade resvanor och en förnyad fordonsflotta med mer fossilfria drivmedel och en mindre användning av dubbdäck under milda vintrar.
– Vi har kommit långt med luftvårdsarbetet i Helsingborg, men det finns utmaningar kvar för att nå alla WHO:s rekommenderade riktvärden. Därför behöver vi fortsätta med åtgärder som både kan ge oss bättre luftkvalitet och ett klimatneutralt Helsingborg år 2030, säger Torsten Nilsson, miljöinspektör i Helsingborgs stad.
FAKTA: Luftföroreningars effekter
Luftföroreningar påverkar både vår hälsa och miljön negativt. De kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och förkorta vår livslängd, men också ledda till försurning, övergödning och ett förändrat klimat. De vanligaste luftföroreningar i stadsmiljön är kvävedioxid, partiklar och ozon. Barn är särskilt känsliga för luftföroreningar eftersom deras luftvägar växer och är mindre. Källa: Naturvårdsverket
Presskontakter:
Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande
0724- 67 15 85 20
Torsten Nilsson, miljöinspektör
042- 10 50 95, torsten.nilsson1@helsingborg.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.