Pressmeddelande -
Norrehedsboendet för flyktingbarn i Helsingborg förlängs
Det tillfälliga boendet för ensamkommande flyktingbarn i Norrehedshallen i Helsingborg förlängs till den 5 november. Detta för att klara den ansträngda situationen på socialförvaltningen i Helsingborg fram tills nya ordinarie boenden för ensamkommande kan tas i bruk.
Platserna i Norrehedshallen behövs för ensamkommande barn som väntar på att bli anvisade en kommun som kan ta emot dem, så kallade transitbarn. De kommer oftast till Knutpunkten i Helsingborg på egen hand och placeras i vanliga fall på socialförvaltningens HVB-hem - hem för vård och boende. Dessa hem är just nu överfulla.
– Vi behöver platserna i Norrehedshallen som en beredskap för att kunna ta emot fler transitbarn till Helsingborg. Migrationsverket i Malmö är hårt ansträngt och anvisningsprocessen för de ensamkommande barnen tar därför lång tid, säger Ann-Christine Borgman (MP), ordförande i socialnämnden.
Och det finns plats i Norrehedshallen. Många av de 33 flyktingungdomar som anlände dit direkt från Trelleborg för en vecka sedan har på egen hand rest vidare. I onsdags var sjutton kvar i den ursprungliga gruppen. Boendet har under veckan fyllts på med tolv transitbarn som kom till Knutpunkten i början av veckan och akut behövde en placering.
Den 1 november öppnar socialförvaltningen sitt femte HVB-hem för ensamkommande i det före detta Drottninghögshemmet. Där finns tolv platser. I december blir även två avdelningar på Fredriksdalshemmet med 22 platser inflyttningsklara.
Norrehedsboendet bemannas av bland annat personal från arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen. De jobbar i skift, dygnet runt. Fritidsledare och Volontärcenter på Helsingborgs stads Kontaktcenter är också inkopplade samt personal från kulturförvaltningen utifrån de behov som finns.
Kompetenscenter Norrehed inom arbetsmarknadsförvaltningen sköter allt det praktiska kring boendet med måltider i Norreheds matsal samt tvätt och städning. Stadens medarbetare tar extrapass och ställer upp kvällar och helger. I och med förlängningen behöver dock någon nyrekrytering göras.
– Det här är en extraordinär situation i samhället och då vi måste hjälpas åt över förvaltningsgränserna för att lösa den akuta situationen. Det tillfälliga boendet fungerar mycket bra. Alla ställer upp för att ge de ensamkommande flyktingungdomarna ett så bra mottagande som möjligt tills de kan komma vidare till ett annat boende, säger Anna Jähnke (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
Totalt handlar det om högst 35 tillfälliga platser för ensamkommande i B- och C-hallen i Norrehedshallen fram till den 5 november. Verksamheten i A-hallen är i gång som vanligt.
De föreningar som har verksamhet i B- och C-hallen får även under denna period ersättningslokaler i idrottshallen Jutan.
Hittills i år har Helsingborg tagit emot cirka 200 ensamkommande flyktingbarn. Prognosen är att det blir 250-300 barn under 2015.
Läs mer om kommunens arbete här.
För ytterligare information:
Ann-Christine Borgman (MP), ordförande socialnämnden, telefon: 076-881 98 62
Dinah Åbinger, socialdirektör, telefon: 070-204 95 65
Anna Jähnke (M), ordförande arbetsmarknadsnämnden, telefon: 073-231 12 93
Jesper Theander, arbetsmarknadsdirektör, telefon: 042-10 39 77
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.