Pressmeddelande -
Nu är det dags att uppgradera avlopp i kommunen och skydda miljön
Bor man i villa eller småhus och har eget avlopp kan avloppet vara ett problem för miljön. Enskilda avlopp utan tillräcklig rening bidrar till övergödningen i våra åar och hav. De utgör också en hälsorisk för oss människor eftersom avloppsvattnet riskerar att hamna i dricksvattnet hos dem som tar sitt vatten från enskild brunn. Nu tar Helsingborgs stad krafttag för att fler små avlopp ska ha en godtagbar rening.
- Ytterst är detta en fråga om att skydda miljön i vår kommun. Många människor försöker leva miljövänligt och klimatsmart men glömmer sitt avlopp som kan vara ett miljöproblem. Vi kommer därför att genomföra en satsning för att informera fastighetsägare om att de behöver se över sina avlopp, säger Lars Thunberg, miljönämndens ordförande.
Miljöförvaltningen kommer i första hand att inrikta sig på de fastigheter som inte kan anslutas till det kommunala avloppsnätet inom de närmsta åren. Vilka dessa områden är framgår av VA-strategin framtagen av Helsingborgs stad och Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA).
Fastighetsägarna kommer att kunna ta del av information via broschyrer och informationsmöten. Det är ett långsiktigt arbete med information och uppföljning som kommer att pågå under flera år.
Ett område i taget kommer att bjudas in till informationsmöte. Det första mötet äger rum den 7 juni och till det mötet har fastighetsägare i Kingelstad med omnejd bjudits in. På informationsmötet finns representanter från både miljöförvaltningen, NSVA och Lantmäteriet på plats.
Helsingborgs stads satsning på avloppsfrågor är en uppföljning av stadens miljöprogram och en del av Naturvårdsverkets nationella kampanj ”Små avlopp – ingen skitsak”. Kampanjens syfte är att minska det stora antalet dåliga små avlopp i hela Sverige och därmed minska en av de bidragande orsakerna till dålig kust- och vattenmiljö. Fastighetsägare som misstänker att deras avlopp inte är i bästa skick är välkomna att kontakta miljöförvaltningen som hjälper till med information om hur man kan gå tillväga för att åtgärda sitt avlopp.
För mer information:
Lars Thunberg,
Miljönämndens ordförande
Tel: 0706-28 43 10
Torsten Nilsson
miljöinspektör, miljöförvaltningen
Tel: 042-10 50 95