Gå direkt till innehåll
Nu kan invånare och föreningar få 100 000 kronor till klimatprojekt

Pressmeddelande -

Nu kan invånare och föreningar få 100 000 kronor till klimatprojekt

För att helsingborgarnas bästa idéer ska kunna förverkligas öppnar nu Klimatfonden med 1 miljon kronor i potten. Privatpersoner och ideella föreningar kan söka upp till 100 000 kronor till sina projekt för att minska klimatpåverkan.

Helsingborg ska bli en klimatneutral stad till år 2030. Därför öppnar vi nu Klimatfonden så att civilsamhället kan få stöd att utveckla idéer som bidrar till att Helsingborg når målet. I Klimatfonden, som kommunfullmäktige tog beslut om förra sommaren, finns totalt en miljon kronor. I december 2023 beslutade miljönämnden om mål och riktlinjer för den nya fonden.

Idag 2 april öppnar den allra första ansökningsperioden för Klimatfonden. Till och med 29 april kan invånare och ideella föreningar skicka in goda idéer om projekt och lösningar som kan minska klimatpåverkan i Helsingborg. Den som beviljas medel från fonden kan få upp till 100 000 kronor.

- Med Klimatfonden vill staden stötta civilsamhällets aktörer i omställningen mot ett klimatneutralt Helsingborg år 2030. Vi vill fånga upp idé- och innovationskraften som behövs. Klimatfonden blir ett komplement till de plattformar och initiativ som staden redan driver för att engagera många olika aktörer i omställningen, säger Amir Jawad (L), ordförande i miljönämnden.

Fondpengar för engagemang, lärande eller minskade utsläpp

Idéer som uppfyller ett eller flera av kriterierna nedan har chans att få medel från Klimatfonden:

  • bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser i Helsingborg eller minskade utsläpp som uppstår av helsingborgarnas konsumtion eller
  • utgör en kolsänka som binder koldioxid eller
  • stärker civilsamhällets engagemang i arbetet för klimatneutralitet eller
  • bidrar till lärande, innovation eller nya samarbeten i stadens omställning till klimatneutralitet.

Projekt som beviljas pengar från fonden ska vara till nytta för helsingborgarna och bidra till stadens arbete för klimatneutralitet. Anställda i Helsingborgs stad kan inte få medel från fonden.

Ansökan stänger 29 april och därefter börjar beredningsgruppens arbete med att bedöma inkomna idéer. Den sista maj får de som ansökt besked om de fått pengar från Klimatfonden eller inte.

- Vi hoppas få in massor av goda idéer för klimatomställningen så att vi kan dela ut hela miljonen i vår. Annars blir det en ny ansökningsomgång redan i höst, säger Agnes Werner, processledare på miljöförvaltningen.

Helsingborg.se/klimatfonden finns mer information och länk till ansökningsformulär.

Mer information:

Amir Jawad (L), ordförande i miljönämnden
amir.jawad@helsingborg.se 0724- 67 15 85

Agnes Werner, processledare, miljöförvaltningen
agnes.werner@helsingborg.se 073-230 71 95


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen