Pressmeddelande -
Obesvarat larm utsatte kund för risk
En hemvårdskund trillade i sitt hem, blev liggande och larmade flera gånger utan att få hjälp. Hemvårdspersonalen blandade ihop två kunder med samma förnamn vilket gjorde att kunden inte fick hjälp förrän efter allt för lång tid. Vård- och omsorgsförvaltningen anmäler händelserna som allvarliga missförhållanden till inspektionen för vård och omsorg (IVO).
När larmcentralen inte får tag på kunder som larmar, så kallat tyst larm, blir det akut läge och hemvårdsenheten ska omedelbart åka hem till kunden. När larmen fortsatte komma kontaktade larmcentralen hemvårdsenheten för kvittens. Då upptäcktes misstaget om förväxlade kunder. Väl på plats ringde hemvårdspersonalen efter ambulans då man misstänkte en höftfraktur.
– Det är mycket viktigt att vi följer våra rutiner och att alla vet hur och när larm ska hanteras, säger Peter Morell, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen. Våra hemvårdskunder och deras anhöriga ska känna sig trygga med att hjälp kommer när de larmar.
Verksamheten kommer regelbundet att repetera rutinerna för larmhantering samt dokumentation av larmade händelser med medarbetarna. Enheten har också avsatt resurser för att löpande arbeta med förbättringar utifrån dess behov.
För mer information
Peter Morell, verksamhetschef, vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon: 042- 10 40 72
E-post peter.morell@helsingborg.se
Carina Nanker, kommunikatör, vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon: 0708-32 90 96
E-post: carina.nanker@helsingborg.se
Anmälningar en del av vård- och omsorgsförvaltningens kvalitetsarbete
Vård och omsorgsförvaltningen arbetar löpande med kvalitetsuppföljningar. Genom att uppmärksamma våra fel och brister som vi kan förbättra vården och omsorgen för våra kunder och hyresgäster. Att utbilda alla medarbetare i rapporteringsrutinen samt varför det är viktigt att de rapporterar missförhållanden är avgörande för förvaltningens kvalitetsarbete. Våra kunder och hyresgäster ska känna sig trygga med att vi hela tiden jobbar med en kvalitetssäker och professionell vård och omsorg.
Lex Sarah – lag som skyddar våra kunder och hyresgäster
Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Bestämmelserna betyder att medarbetare inom omsorgen är skyldiga att rapportera både om missförhållanden och om det finns påtaglig risk för missförhållanden. Rapporteringsskyldigheten gäller bland annat för verksamheter inom äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning.
Utifrån inlämnade rapporter gör förvaltningen en intern utredning. När utredningen är klar fattas beslut om förvaltningen ska göra en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
IVO tar beslut om eventuellt kompletterande åtgärder
IVO tar del av de utredningar som vi skickar in. I utredningen beskriver vi slutsatser om händelseförlopp, möjliga orsaker samt kommande och genomförda åtgärder. Om våra slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet.
Men om vår lex Sarah-utredningen inte uppfyller lagens krav eller om IVO ser andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende. Resultatet kan då bli att IVO gör ett besök och gör tillsyn hos aktuell verksamhet.
Ämnen
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.