Gå direkt till innehåll
De Helsingborgsföretagare som svarat på enkäten oroar sig mindre och är i mindre utsträckning utsatta för brott jämfört med 2021.
De Helsingborgsföretagare som svarat på enkäten oroar sig mindre och är i mindre utsträckning utsatta för brott jämfört med 2021.

Pressmeddelande -

Ökad trygghet i näringslivet enligt undersökning

Företagens trygghetsundersökning 2024 visar en svag men tydlig trend: de svarande företagen är tryggare och mindre utsatta för brott nu jämfört med 2021. Syftet med undersökningen är att kartlägga hur brottsligheten påverkar företagandet i Helsingborgs stad.

Tryggheten är en av de viktigaste frågorna för företagen i Helsingborg enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv. Under perioden 9 februari – 7 april fick 3 000 företag i Helsingborg chansen att tycka till om tryggheten. Resultaten visar en svag positiv utveckling för samtliga frågor jämfört med motsvarande trygghetsundersökning 2021. De företagare som svarat på undersökningen oroar sig mindre och är i mindre utsträckning utsatta för brott jämfört med 2021. Samtidigt är de svarande företagen i Helsingborg fortsatt mer oroliga och utsatta för brott än det nationella snittet för näringslivet.

– Det är givetvis glädjande resultat, men inte tillräckligt bra. Frågan är fortsatt prioriterad i nära dialog med näringslivet. Resultaten är en del av vår lägesbild för tryggheten i näringslivet. Nu lägger vi pusslet och sätter en åtgärdsplan för de kommande två åren, säger Carola Netterlid, enhetschef för företagsklimat på Helsingborgs stad.

Företagen oroar sig mest för brottstyperna bedrägerier, inbrott och stöld, men besväras mest av brottstyperna bedrägerier, stöld och inbrott, i den ordningen.

– Det ska vara säkert, tryggt och attraktivt att driva företag i Helsingborg. Därför är det glädjande att såväl otryggheten bland företag som den faktiska utsattheten för brott ser ut att minska. Med det sagt är det också tydligt att vi fortsatt behöver målmedvetet jobba med trygghetsfrågorna, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Orsing (M).

Företagens trygghetsundersökning är ett av de verktyg som staden använder i arbetet för ett tryggt näringsliv. I slutet av 2022 undertecknade Helsingborgs stad, polisen, Helsingborgs företagsgrupper, Företagarna Helsingborg och Helsingborg City en avsiktsförklaring om sunt företagsklimat.

– Med trygghetsundersökningen som grund kan vi ta nästa steg i samarbetet för att tillsammans göra Helsingborg till en ännu bättre plats att driva företag på, avslutar Christian Orsing.

Ska kartlägga brottsligheten och leda till åtgärder
Syftet med undersökningen är att kartlägga hur brottsligheten påverkar förutsättningarna för att driva företag i Helsingborgs stad. Undersökningen ska leda till att staden vidtar relevanta åtgärder för att förebygga brott mot näringslivet.

Om undersökningen
Under perioden 9 februari – 7 april fick 3 000 företag i Helsingborg chansen att tycka till om tryggheten. 372 företag svarade på enkätundersökningen. Det ger en svarsfrekvens på 13 procent, vilket är i nivå med andra kommuners undersökningar av tryggheten i näringslivet. 47 procent av företagen som svarat är småföretag med 1–4 anställda. En stor majoritet av de svarande har en roll som vd, ägare eller annan chefsroll. Stiftelsen Tryggare Sverige har tagit fram undersökningen och sammanställt resultaten åt Helsingborgs stad.

Läs trygghetsundersökningen här.

Kontakt
Carola Netterlid, enhetschef för företagsklimat, Helsingborgs stad: Carola.Netterlid@helsingborg.se, 072-974 77 86.
Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande: christian.orsing@helsingborg.se, 070-301 07 26

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll