Gå direkt till innehåll
Praktnejlika, Dianthus superbus, i odling på Fredriksdal museer och trädgårdar. Foto: Anna Bank.
Praktnejlika, Dianthus superbus, i odling på Fredriksdal museer och trädgårdar. Foto: Anna Bank.

Pressmeddelande -

Praktnejlikan räddas på Österlen

En av Sveriges rödlistade vilda växter får nu hjälp av Fredriksdal museer och trädgårdar och Länsstyrelsen Skåne att stärka sin position i Skånes natur. Den spektakulära växten praktnejlika som är rödlistad som ”starkt hotad” får förstärkning med ett par hundra plantor på Österlen.

Sedan några år tillbaka utvecklar Fredriksdal och Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Botaniska trädgården i Lund, Lunds universitet och Lunds botaniska förening ett sätt att bevara vilda växter i odling, så kallat ex situ bevarande. Det innebär insamling av fröer för att odla säkerhetskopior av några av de många hotade växter som finns i Skåne. Efter hand som fler plantor och frön odlas fram, finns möjligheten att förstärka med fler plantor på arternas ursprungliga växtplatser och även att sprida växterna till nya lämpliga platser för att på så vis trygga arternas framtid.

En av växterna i bevarandearbetet är den fridlysta praktnejlikan. Frön samlades in med dispens 2017 i Sandhammarens naturreservat i Ystads kommun och sedan dess har praktnejlikan haft en extra hemvist på Fredriksdal i Helsingborg. Resultatet har blivit många frön och plantor. Onsdag 25 november, kommer 240 plantor att få flytta tillbaka till Sandhammaren. Praktnejlika är på stark tillbakagång i området och växer nu bara på cirka tre kvadratmeter. För att stärka mångfalden av växter och djur sköter Länsstyrelsen ett område i reservatet som äng. Den skötseln passar praktnejlika utmärkt och i ängen kommer de nya plantorna att få en ny växtplats alldeles intill den ursprungliga växtplatsen. Genom satsningen kommer antalet plantor av den hotade växten att mångdubblas i området.

-Att bevara vilda växter på plats i naturen måste alltid komma i första hand. Men för hotade arter som praktnejlika är odling och utplantering en viktigt extra insats för att de ska kunna finnas kvar i framtiden, säger Jakob Sandberg biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Praktnejlika är en flerårig växt som blommar vackert rosa sent på sommaren. Växten har en mycket märklig utbredning i Sverige – i södra Skåne och längs Norrbottens kust. I Skåne växer praktnejlika på mindre än 10 platser. För att en växtart ska vara livskraftig och kunna anpassa sig till framtida miljöförändringar, behöver tillräckligt mycket av mångfalden av egenskaper inom arten bevaras. Då är det viktigt att växten finns kvar på flera platser där olika lokala variationer kan ha utvecklats över tid.

-Praktnejlika har sina starkaste förekomster i sydvästskåne och genom utplantering med lokalt material kan vi bidra till att säkra artens förekomst i sydost, säger Gabrielle Rosquist på Länsstyrelsen Skåne.

Utplanteringen
Onsdag 25 november klockan 11.00-14.00. Sandhammarens naturreservat, Ystads kommun

Kontaktpersoner
Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborgs stad.
Jakob.Sandberg@helsingborg.se eller 042 – 10 25 21

Gabrielle Rosquist, Länsstyrelsen Skåne.
Gabrielle.Rosquist@lansstyrelsen.se eller 010 – 22 41 613 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll