Gå direkt till innehåll
Foto: Jakob Sandberg
Foto: Jakob Sandberg

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Hotat åkerogräs blomstrar efter samverkan mellan ekologisk mjölkgård och Fredriksdal museer och trädgårdar

På Hörrs byagård i Sjöbo kommun lever 210 mjölkkor. Gårdens mjölkproduktion är ett konkret exempel på hur matproduktion kan lyfta kulturlandskapets biologiska mångfald. Åkrarna där husdjurens foder odlas är också en av få kvarvarande växtplatser i Sverige för det hotade åkerogräset korndådra. Tillsammans med Fredriksdals bevarandearbete med att odla hotade vilda växter, sprider nu Hörrs byagård korndådra till fler åkrar på gården. Den gemensamma åtgärden för att bevara korndådra i Skåne har hittills varit mycket framgångsrik.

Korndådra är en av alla de vilda växter som tidigare blommade i svenska åkrar. Medan lantbruksmetoder förändrades under 1900-talet har större åkrar lett till allt färre åkerkanter med livsmiljöer för vilda växter och djur. I kombination med allt färre blommande åkerogräs har situationen för många växter, insekter och fåglar i kulturlandskapet blivit svår. Fram till 1970-talet var korndådra vanlig i Skåne. Därefter har den minskat dramatiskt och Hörrs byagård är nu den enda platsen i Skåne där korndådra kan ses växa. Nationellt är korndådra rödlistad som starkt hotad.

En ny möjlighet för korndådra
Sommaren 2017 samlade Fredriksdal museer och trädgårdar 130 frön från de nio plantor som då växte på gården. Efter tre års odling såddes många tusen frön ut i två åkrar. Våren 2023 såddes ytterligare några tusen frön. I augusti blommade det gult i åkerkanten. Fröna kan överleva i flera år och förhoppningen är att fröna från årets plantor ska kunna gro under kommande vårar. Jakob Sandberg, biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar, berättar:

- Det är glädjande att se att vår odling och spridning kan få betydelse för en hotad växt. Men det som är helt avgörande för dess framtid är hållbart brukande av naturen, så som det lantbruk som Hörrs byagård driver.

På Hörrs byagård finns ett myller av liv. Här bor exempelvis rikliga populationer av de rödlistade fåglarna hussvala, backsvala, tornseglare och starar, som alla hör till de historiska kulturlandskapens mångfald. Och längs åkrar och stengärden blommar liten blåklocka, åkervädd, gulmåra och väddklint till nytta för många olika organismer. Bland åkrarnas grödor blommar även blåklint och det rödlistade ogräset åkerkulla.

Helena Hepp och Tommy Andersson, som driver det KRAV-certifierade lantbruket, odlar foder till de 210 mjölkkorna, ungdjuren och 80 tackorna på 400 hektar åker. Gården har också 40 hektar naturbetesmark. Gården har en hög självförsörjningsgrad på foder och använder bara gödsel från de egna djuren. Det är ett kretslopp som ger mer hållbar mat.

Bevarande av hotade växter

Fredriksdal museer och trädgårdar utvecklar sedan 2015 bevarande av hotade vilda växter i odling tillsammans med Länsstyrelsen Skåne, Lunds botaniska förening, Botaniska trädgården i Lund och Lunds universitet. Bakgrunden är att en fjärdedel av vilda växter i Sverige är rödlistade. I nuläget fattas en genbank för bevarande av vilda växter. Samarbetet i Skåne är ett sätt att utveckla en genbanksfunktion för hotade växter, ett arbetssätt som gärna skulle användas i fler av landets regioner. Åtgärden för korndådran är i linje med Naturvårdsverkets nationella åtgärdsprogram för hotade åkerogräs.

Pressinbjudan
Torsdag 14 september klockan 13.00 ges du som journalist möjlighet att komma och träffa Helena Hepp och biolog Jakob Sandberg på Hörrs byagård. De berättar mer om verksamheten på den ekologiska mjölkgården, om åkrarna där kornådra finns och om Fredriksdals arbete för att bevara hotade vilda växter i Skåne. Välkommen med din anmälan till jakob.sandberg@helsingborg.se senast 14 september 10.00.

Kontakt:
Jakob Sandberg, biolog Fredriksdal museer och trädgårdar
jakob.sandberg@helsingborg.se
042-10 25 21

Presskontakt:

Paul Svensson
paul.svensson@helsingborg.se
073-231 57 36

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55