Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Invigning av Helsingborgs första havskoloni
Den 2 september klockan 12:00 invigs Helsingborgs första havskolonilott i Södra hamnen. Vid invigningen är media välkomna att på plats träffa de invånare som tillsammans driver musselodlingen.
Pilotprojektet undersöker om det är möjligt att odla ätbara blåmusslor i en stadshamn. Helsingborgs stad hoppas att havskolonin kommer att främja den biologiska mångfalden i hamnen och hjälpa till att föra invånare närmare havsmiljön.
Program 2 september klockan 12:00 – 13:00
På invigningen deltar havskolonister och representanter från staden med start klockan 12.00. Plattformen för havskolonin finns i Södra hamnen.
- Invigning med klippning av musselstrumpa
- Symbolisk "plantering" av musselstrumpa med nämndsordförande och förvaltningsdirektörer.
- Invigningstal av Amir Jawad (L), ordförande i miljönämnden och Alexander Svensson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
- Tal av Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad
- Panelsamtal med havskolonister som driver projektet. Samtalet leds av Annelie Eckeskog, projektledare för havskolonin på miljöförvaltningen.
- Firande med tårta
- Havspyssel för barn och vuxna
Havskolonin är ett tvåårigt pilotprojekt som drivs i ett samarbete mellan miljöförvaltningen, stadsledningsförvaltningen och 70 engagerade invånare.
– Genom att etablera en havskoloni fortsätter vi arbetet vi påbörjade under H22 City Expo med att lyfta fram och förstärka de marina värdena i stadens urbana hamnområden, säger Annelie Eckeskog, projektledare på miljöförvaltningen.
Unik testodling
Havskolonilotter finns på flera platser i Sverige och Danmark. Att anlägga en havskoloni som drivs av invånare, för att testa om det går att odla ätbara blåmusslor i en hamn är däremot unikt.
– Det här ett bra exempel på hur vi stärker den biologiska mångfalden i staden. Jag hoppas att helsingborgarna kommer engageras och uppskatta havskolonin, säger Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande.
Om projektet visar att musselodlingen fungerar är förhoppningen att det kan leda till fler stadsnära havskolonier i hamnen.
– Vi hoppas att de som deltar i projektet har roligt tillsammans och får ny kunskap om havet som kan delas vidare, säger Madeleine Krell, exploateringsingenjör på stadsledningsförvaltningen.
För mer information, kontakta:
Annelie Eckeskog, projektledare och marinbiolog på Helsingborgs stad.
Tel: 0732 08 34 25, annelie.eckeskog@helsingborg.se
Amir Jawad (L), ordförande i miljönämnden
Tel: 0724 67 15 85 amir.jawad@helsingborg.se
Ämnen
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.