Gå direkt till innehåll
Foto: Philippe Hässlekvist (bilden som också finns med i utställningen visar potatissorten Silla).
Foto: Philippe Hässlekvist (bilden som också finns med i utställningen visar potatissorten Silla).

Pressmeddelande -

Rekordmånga potatissorter växer på Fredriksdal och ställs ut i bildformat

Just nu växer rekordmånga potatissorter på Frediksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Över 50 stycken olika sorter. Lagom till midsommar, den 23 juni, öppnar dessutom en utställning med fotografier av Fredriksdals köksträdgårdsmästare, Philippe Hässlekvist, som visar många av de olika sorterna han mött under sina 30 år som odlare. Som om det inte vore nog blir denna älskade knöl också huvudämne när Helsingborgarna ska utbildas i Mat på riktigt.

I våras fick Fredriksdal en gåva av Familjeföretaget Larsviken, experter på potatis som driver lantbruk, gårdsbutik och chipseri. Gåvan bestod av 45 sorters sättpotatisar med olika ursprung och historia. De 18 kravmärkta sorterna som skänktes växer nu i köksträdgården och de 27 andra sorterna växer i allmogeåkern. Dessutom odlas elva sorter från Nordiskt genresurscenter i krukor som norska Gullauge, danska Æggeblomma, isländska Gular Islenskar samt svenska Rödbrokig Svensk, Sparrispotatis och Blå Mandel.

Sill, potatis och foto
Den 23 juni, lagom till midsommar, öppnar en fotoutställning med vackra potatisfotografier tagna av Fredriksdals köksträdgårdsmästare Philippe Hässlekvist som odlat grönsaker och potatis i 30 år. Lagom till midsommarens nypotatis med sill inviger vi utställningen som fått namnet Potatis – räddare i nöden, orsak till exil och vår mest älskade knöl. Fotografierna, som är Philippes hyllning till en äkta världsmedborgare och vår mest älskade knöl, visas i norra flygeln på herrgårdsplan.

Mat på riktigt 5 september – potatisens väg från jord till bord
Ovan nämnda utställning är en del av årets satsning på potatis i köksträdgården och ingår också i Mat på riktigt, som arrangeras 5 september. Under Mat på riktigt kommer potatisen vara skördad för att visas, säljas och tillagas för provsmakning av Fredriksdals besökare. Köksträdgårdsmästaren Philippe Hässlekvist kommer att ha potatisskola för den som vill lära sig mer om potatis och om den sortmångfald som finns. Dagen bjuder även på guidningar kring retromat i stadskvarteret, kryddvandringar, brödbakning i vedeldade bakugnen och andra överraskningar.

Kontaktpersoner

Åsa Hässlekvist, kulturpedagog Fredriksdal museer och trädgårdar
0703-93 45 63 eller asa.hasslekvist@helsingborg.se

Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55