Gå direkt till innehåll
Snack om livet stärker barn och ungas psykiska hälsa

Pressmeddelande -

Snack om livet stärker barn och ungas psykiska hälsa

Nu kommer barn och unga att kunna prata om livsfrågor i Helsingborgs kommunala skolor, på Helsingborgs bibliotek och i mötet med Individ- och familjeförvaltningen i Landskrona. Städerna utökar sitt förebyggande arbete för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga. Detta genom att arbeta med existentiell hälsa.

Vad är det för skillnad på att vara glad och att vara lycklig? Hur skulle världen se ut om ingen kunde ljuga? Är jag samma person hemma som jag är på sociala medier? Eller i skolan? I vilka sammanhang är jag den jag vill vara? Vad ger mig en känsla av hopp och mening? När känner jag tillit och vad är det som gör att jag tvivlar?

– Existentiell hälsa är en dimension av psykisk hälsa och handlar om hur vi förhåller oss till livet i stort och till vår livssituation. Något som har stor påverkan på hur vi upplever vår psykiska hälsa och livskvalitet. Vi har sett att många unga upplever att de existentiella frågorna inte riktigt får plats i vardagen, samtidigt som det finns ett behov av att de får ett utrymme, säger Anna Haraldsson, projektledare för Snacka om livet.

Inom arvsfondsprojektet Snacka om livet, som pågår i Helsingborg och Landskrona, arbetas det nu med att stärka barn och ungas existentiella hälsa genom att skapa sammanhang och forum där barn och unga får möjlighet att prata om livsfrågor. Om livet – med allt vad det innehåller av både med- och motgångar, ljus och mörker.

Exempel på satsningar för att stärka barn och ungas existentiella hälsa:

  • Helsingborgs bibliotek startar samtalsgrupper om livet för barn och unga. Start: hösten 2023.
  • Barn och unga i Helsingborg får möjlighet att prata om livet på skoltid inom grundskolan och efter skoltid på gymnasiet.
  • Kontinuerlig dialog med unga om vad de tycker är viktigt för att ett samtal om livet ska kännas bra.
  • Arbete pågår inom Individ- och familjeförvaltningens Team tidiga insatser i Landskrona för att rusta vuxna att vara möjliggörare för barn och ungas samtal om livsfrågor.

Bakgrund
I Folkhälsorapport barn och unga i Skåne (Region Skåne, 2021) lyfts trenden att den psykiska hälsan är sjunkande för både pojkar och flickor i åk 6, 9 och åk 2 på gymnasiet. Detta i jämförelse med tidigare undersökningar åren 2012 och 2016. Att möjliggöra forum för barn och ungdomar att prata om livsfrågor är ett sätt att hjälpa dem att normalisera livets upp- och nedgångar samt stärka deras förmåga att utveckla strategier för att hantera livet. Helsingborg och Landskronas arbete med att stärka ungas existentiella hälsa görs i ljuset av att Sveriges Kommuner och regioner, inom ramen för Kraftsamling psykisk hälsa, lyfter fram existentiell hälsa som en outnyttjad resurs för att främja psykisk hälsa.

Sedan 1984 uppmuntrar Världshälsoorganisationen (WHO) alla sina medlemsländer att - inom sin kultur – utöver fysisk, psykisk och social hälsa också inkludera existentiell hälsa. Arbetet med ungas existentiella hälsa i Helsingborg och Landskrona är ett komplement till det som redan görs i städerna för att främja ungas fysiska och psykiska hälsa.

Snacka om livet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden, drivs av PART – Preventivt arbete tillsammans och pågår under tidsperioden 2022.01.01 - 2024.12.31. PART är en samarbetsplattform som ägs av Landskrona stad, Helsingborg stad och Regions Skåne och som arbetar förebyggande och verksamhetsöverskridande för att främja barn och ungas hälsa, utveckling och skolgång.

Presskontakt
Anna Haraldsson, innovationsledare PART (Preventivt arbete tillsammans) och projektledare för Snacka om livet, socialförvaltningen i Helsingborgs stad
anna.haraldsson2@helsingborg.se, 0708-64 58 43

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

David Levin

David Levin

Presskontakt Socialförvaltningen 076-629 76 51 Socialförvaltningen