Gå direkt till innehåll
Spontanidrott ska öka tonåringars fritids- och föreningsaktivitet i Helsingborg

Pressmeddelande -

Spontanidrott ska öka tonåringars fritids- och föreningsaktivitet i Helsingborg

Projektet SPONTANIDROTT

Fritid Helsingborg, HISO och Skåneidrotten har tillsammans arbetat fram en samarbetsmodell för Spontanidrott med fokus på Helsingborgs tonåringar.

Det är ett samarbete för att stärka och utveckla samarbeten mellan skolor och idrottsföreningar för "mer rörelse och spontanidrott i ungas närområde samt i anslutning till skolan”. Ett annat syfte är att försöka medverka till att öka antalet tonåringar i föreningslivet som tappar denna åldersgrupp.

Vi startar nu projektet Spontanidrott med en”Idrottsskola” i några av Helsingborgs närområden. Under 10 veckor får unga in åldern 13-15 år utan kostnad och utan medlemstvång, möjlighet att testa fem olika idrotter. Aktiviteterna leds av föreningar som har utbildade ledare på plats. Start sker onsdagen18 mars på Dalhemsskolan, och den 25 mars på Tågaborgsskolan och i Norrehedshallen och i samtliga fall gäller tiden kl.16-17.

Samtliga unga i målgruppen i aktuella närområden har fått ett vykort hem till sig med information om aktiviteterna och om hur man anmäler sig till dessa.

Varför gör vi detta projekt?

Lars Olsson, strategisk utvecklare på Fritid Helsingborg pekar på rapporter och undersökningar om unga under senare år, visat på ett ökat behov av fysiska aktiviteter. Samtidigt visar undersökningar att föreningslivet tappar ungdomar.

Undersökningen Ung livsstil visar att föreningslivet i Sverige når en allt mindre andel barn och unga i åldern 10–19 år, särskilt i den äldre i åldersgruppen. Det finns också enligt Ung livsstil tydliga tecken på att unga som börjar tidigt med en fritidsaktivitet också slutar tidigare på grund av att de tröttnar. 

- De som slutar säger i allt större utsträckning att de vill pröva nya aktiviteter (med högre frihetsgrader) eller att de vill ta det lugnt. Andra orsaker det spekuleras kring är att skolan tar för mycket tid och att fotboll, hockey och andra lagidrotter fångar upp många unga och att orsaken till minskningen skulle vara utslagning, berättar Lars. 

Dessa båda förklaringar har dock litet eller inget stöd inom forskning. Forskarna menar att förklaringen till ett minskat intresse för föreningsmedlemskap finns i allt fler konkurrerande aktiviteter.

- Vi kan även konstatera att unga på högstadiet med skolframgång och unga med god socioekonomi i större omfattning är med i idrottsföreningar än övriga. Vi ser ett ökat intresse för spontanidrott och i många svenska kommuner har man tillsammans med föreningsliv utvecklat olika former för spontan- och prova på idrott, säger Lars. 

Med projektet hoppas man kunna erbjuda tonåringar fysisk aktivitet i det egna närområdet med hjälp av föreningslivet som även får möjlighet att rekrytera nya medlemmar. Det är samtidigt viktigt att tydliggöra att projektet ska komplettera och slussa till föreningsliv och inte ersätta eller konkurrera med föreningslivet.

Samverkan med HISO och Skåneidrotten

HISO ser med stor tillförsikt fram emot att genom projektet skapa kompletterande former som bättre möter dagens ungdomars krav på frivilligaktiviteter, där idrotten är ett verktyg för bättre hälsa och motion i samhället.

Vidare säger Sören Hägvall, verksamhetsansvarig på HISO, hur viktigt det är att stärka och öka samarbetena mellan skolor och idrottsföreningar och att därigenom erbjuda fler unggomar prova på idrott, utan andra krav än glädje och rörelse.

- För idrottsföreningarna innebär det möjligheterna till att Attrahera och Rekrytera ungdomar samt Utveckla den egna föreningen med modeller för spontanidrott som en del i den ordinarie verksamheten, säger Sören."

Skåneidrotten vill med satsningen att fler barn ungdomar ska hitta glädjen till vardagligt idrottande och därefter ta steget in i svenskt föreningsliv. 

- Vi vill genom satsningen erbjuda en mångfald av idrotter och fysisk aktivitet i lika stor utsträckning för flickor som för pojkar, säger Johanna Ingvaldson, verksamhetsledare på Skåneidrotten. Alla ledare som ingår i projektet kommer också erbjudas en ledarskapsutbildning eftersom ledarskapet är en oerhörd viktig pusselbit i arbetet med att behålla och motivera målgruppen att stanna kvar inom idrotten."

För mer information kontakta:

Fritid Helsingborg
Strategisk utvecklare: Lars Olsson
042-10 73 74, lars.olsson@helsingborg.se

Projektledare: Jens Zetterstrand
042-10 76 21, jens.zetterstrand

HISO
Verksamhetsansvarig: Sören Hägvall
0709-111 464, soren.hagvall@hiso.se

Projektkoordinator: Abdi Jama Abdele
abdele.abdijama@helsingborg.se

Skåneidrotten, verksamhetsledare: Johanna Ingvaldson
0104-765 785
johanna.ingvaldson@skaneidrotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är platsen för skapande och engagemang. Här finns möjligheterna för dig som vill utveckla och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55