Gå direkt till innehåll
Allt fler marknadsaktörer lockas av Helsingborgs stads utsläppskopplade obligationer. Foto: Caroline Göransson
Allt fler marknadsaktörer lockas av Helsingborgs stads utsläppskopplade obligationer. Foto: Caroline Göransson

Pressmeddelande -

Stor efterfrågan på Helsingborgs utsläppskopplade obligationer

Allt fler marknadsaktörer lockas av Helsingborgs stads utsläppskopplade obligationer. SEB Investment Management var först ut att investera och nu ansluter sig även Nordea Liv & Pension till skaran. Räntan på obligationerna är knuten till stadens mål om nettonollutsläpp år 2035 och om inte staden håller tidsplanen så ökar räntan. På så sätt adderar Helsingborgs stad konkreta ekonomiska drivkrafter för att påskynda den gröna omställningen.

Det var i januari i år som Helsingborgs stad lanserade den första växthusgaskopplade obligationen på den svenska marknaden. Köpare av obligationen på 500 miljoner kronor var SEB och det internationella intresset för upplägget har varit stort med uppmärksamhet i bland annat japanska, brittiska och amerikanska medier.

Och trots pågående krig i Europa och turbulenta finansmarknader så ökar nu efterfrågan på obligationerna.

Nordea Liv & Pension har tillsammans med Nordea Asset Management köpt den andra obligationen om 500 miljoner emitterad enligt det nya ramverket. Affären är förmedlad av SEB.

- Vi på Nordea Liv & Pension och Nordea Asset Management uppskattar och är stolta över att tillsammans med Helsingborg som första kommun göra en hållbarhetslänkad obligation, säger Annika Otz, Investeringsansvarig på Nordea Liv & Pension.

Det hållbarhetskopplade ramverket beskriver, utifrån de högt satta målen i Helsingborgs stads klimat- och energiplan,hur utsläppen av koldioxid ska minska i Helsingborg fram till år 2035. För varje år finns ett målvärde för utsläppen av koldioxid i antal ton och utifrån värdena skapas obligationer som tar hänsyn till att utsläppsminskningarna nås.

Om målet inte nås betalar staden en högre ränta på obligationen alternativt så får investeraren ett större nominellt belopp på obligationens förfallodag.

- Kommunerna har en nyckelroll i Sveriges klimatomställning. Genom finansieringens koppling mot ett tydligt utsläppsmål bidrar vi till en snabbare klimatomställning, säger Per-Erik Grahn, portföljförvaltare på Nordea Asset Management.

De hållbarhetskopplade obligationerna ska finansiera kommunkoncernens strategi mot ökad livskvalitet, bättre miljö och ett hållbart Helsingborg.

- Att vi nu kan erbjuda hållbara obligationer som kan finansiera arbetet mot vårt nettonollutsläppsmål är oerhört positivt. Nu välkomnar vi fler aktörer som vill investera i omställningen för ett mer miljövänligt och hållbart samhälle, säger Marcus Nilsson, ekonomidirektör i Helsingborgs stad.

Det är RUS (Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet) som står för mätningar och beräkningar av växthusgasutsläppen och de finns tillgängliga i den nationella emissionsdatabasen.

Ramverket är framtaget i enlighet med International Capital Market Associations ”Sustainability-Linked Bond Principles”. S&P Global Ratings har gett en så kallad Second Party Opinion om ramverket.

Presskontakt: Göran Heimer, finansansvarig på Helsingborgs stad, tfn: 042-10 35 70

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55