Pressmeddelande -
Sveriges Arkitekter nominerar en lyckad omvandling av Drottninghög till Planpriset 2024
Sveriges Arkitekter har nominerat Drottninghög i Helsingborg till Planpriset 2024. Nomineringen är en bekräftelse på ett långsiktigt, strategiskt och innovativt arbete i bred samverkan för att omvandla Drottninghög till en hållbar, inkluderande och levande del av Helsingborg. Drottninghög är ett av fyra projekt som är nominerade till Planpriset 2024.
Sveriges Arkitekter delar årligen ut Planpriset sedan 2002. Syftet med priset är att uppmärksamma ett väl utfört planarbete som tar sig an en angelägen fråga. Dagens planprocesser är oftast komplexa och innehåller många dokument, underlag och analyser, som ligger i olika skeden i processen. Omvandlingen av Drottninghög startade 2011 med syftet att förvandla ett miljonprogramsområde från 60-talet till ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar stadsdel.
- Genom tydliga strategier som att riva barriärer, förtäta stadsdelen, skapa större variation i stadsmiljön och stärka sociala mötesplatser har området genomgått en omfattande förändring. Nomineringen till Planpriset är ett viktigt erkännande av Helsingborgs stads målmedvetna arbete med att omvandla och utveckla Drottninghög under lång tid, säger Björn Bensdorp-Redestam, Helsingborgs stads stadsarkitekt.
Övriga nyckelfaktorer har varit dialog och inkludering med särskilt fokus på barn och unga i bred samverkan mellan Helsingborgs stad, Helsingborgshem, fastighetsägare, byggherrar, näringsliv och invånare. De senaste åren har Drottninghög utvecklats till en attraktiv stadsdel med ökad inflyttning, en blandning av nya och renoverade bostäder samt förbättrade kommunikationer och mobilitetslösningar.
- Drottninghög växer och stadsdelen upplevs både tryggare och mer attraktiv. Ungefär 500 nya bostäder har byggts de senaste åren och cirka 250 bostäder är renoverade. Tätt samarbete mellan olika aktörer och dialogen med de boende har varit helt avgörande för den framgången, säger Jonas Hansson, VD för Helsingborgshem.
Positiv trygghetsutveckling och ökad sysselsättning
Tryggheten har stärkts genom samverkan mellan olika aktörer och invånare, vilket har lett till en positiv utveckling i polisens trygghetsmätningar. Samtidigt har sysselsättningen ökat och behovet av ekonomiskt bistånd minskat, vilket bidrar till en mer hållbar och inkluderande stadsmiljö.
- Som både förtroendevald och som tidigare områdespolis på Drottninghög tycker jag det är särskilt positivt att stadsdelens förändring uppmärksammas. Jag ser fram emot att följa det fortsätta arbetet för en än mer långsiktigt hållbar och integrerad stadsdel, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande.
Planpriset delas ut på Arkitektgalan i Stockholm 3 april
Juryn på Sveriges Arkitekter utser fyra nominerade som är nytänkande inom planering på olika sätt. Så här har juryn motiverat nomineringen av Drottninghög.
Juryns motivering i sin helhet
Drottninghög är ett inspirerande exempel på hur stadsplanering och samarbeten kan vända en negativ trend för ett rivningshotat miljonprogramsområde. Tack vare kommunens enträgna, pragmatiska arbete är stadsdelen numera en självklar del av Helsingborg. Den kontinuerliga dialogen med de boende har varit avgörande för att navigera rätt.
Drottninghög förtätas nu successivt med utgångspunkt i områdets kvaliteter – de låga lamellhusen, de generösa bostadsgårdarna och parkerna i områdets mitt. Planerna att riva allt är skrotade, i stället renoveras i stor utsträckning de slitna byggnaderna. I de nya kvarteren längs Vasatorpsvägen finns kontor för Helsingborgshem och Stenströms skjortor tillsammans med ett nytt bibliotek. Målpunkter som initierats av de boende – växthus, temalekplatser och bad – lockar besökare från andra delar av Helsingborg. Med sin nya byggnadssiluett i olika färger och former är stadsdelen numera synlig från Vasatorpsvägen.
Trots att de nya byggnaderna är av blandad kvalitet, och de sociala utmaningarna delvis finns kvar, pekar kurvorna åt rätt håll. Stadens förvaltningar, bolag och privata aktörer har i brett samarbete vågat testa nytt och lärt av sina misstag. I den prövande planeringsprocessen, med en strukturbild som ständigt förändras och förbättras, finns mycket för andra kommuner att lära.
För mer information, kontakta:
Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad
Tel: 0703–010 72
Björn Bensdorp-Redestam, Helsingborgs stads stadsarkitekt
Tel: 073-231 14 25, e-post: bjorn.bensdorp-redestam@helsingborg.se
Jonas Hansson, VD på Helsingborgshem
Tel: 042-20 80 30
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.