Gå direkt till innehåll
Under H22 City Expo är helsingborgare och besökare välkomna till Karantänen där man kan tycka till om tre olika förslag till platsens framtida utveckling.
Under H22 City Expo är helsingborgare och besökare välkomna till Karantänen där man kan tycka till om tre olika förslag till platsens framtida utveckling.

Pressmeddelande -

Ta del av förslagen för Karantänens framtid

Nu fortsätter invånardialogen om framtiden för Karantänens tomt intill Gröningen i centrala Helsingborg. Under H22 City Expo är helsingborgare och besökare välkomna till Karantänen där man kan tycka till om tre olika förslag till platsens framtida utveckling.

Det var i vintras som staden bjöd in till dialog om framtiden för Karantänens tomt. Drygt 1 000 helsingborgare engagerade sig genom att skicka in tankar och förslag. Det resulterade i en sammanställning med idéer och medskick som gick vidare till tre arkitektgrupper.

Nu visas arkitekternas förslag inne i den gamla karantänbyggnaden. Invånare och besökare är välkomna att ta del av förslagen och hjälpa staden att bedöma dem.

- Det är inte en tävling där vi ska kora en vinnare utan snarare tre idéer som vi vill testa med invånarna, berättar exploateringschef Patrik Möller i Helsingborgs stad och fortsätter:

- Underlaget till förslagen kommer från vinterns invånardialog och nu vill vi gärna veta vad invånarna uppskattar med förslagen och hur de skulle kunna vidareutvecklas.

De tre förslagen är:

”Byn i hamnen” av arkitektbyrån Mandaworks

Förslaget har tagit fasta på invånarnas idéer om ett restaurang-/streetfoodtorg, restaurang/café, scen och en plats för att mötas. Förslaget är tänkt som en avslappnad plats för möten, mat och vardagsnöje. I förslaget bevaras byggnaden Karantänen, den förses med en tillbyggnad i glas och tomten kompletteras med ytterligare två byggnader som skänker skugga och vindskydd till platsen.

”Kustträdgården” av landskapsarkitekter Mareld i samarbete med arkitekter Esencial

Förslaget har tagit fasta på invånarnas idéer om en saluhall, scen och en plats för att mötas, lära och skapa samt en plats för att uppleva vädrets skådespel. I förslaget bevaras byggnaden Karantänen och blir till ett hantverkshus med studios och ateljéer för utställning och försäljning. Tomten kompletteras med en ny byggnad som blir en saluhall i två våningar med en utomhusscen på gaveln.

”Himlavalv” av arkitektbyrån Tengbom

Förslaget har tagit fasta på invånarnas idéer om en saluhall/restaurangtorg, streetfood, scen och en plats för mötas, lära och skapa samt sport, lek och spel. I förslaget rivs Karantänen och ersätts av en ny triangelformad paviljong med en takterrass. Paviljongen är tänkt som ett flexibelt vardagsrum för olika ändamål, till exempel matmarknad, loppis och utställning. Det finns en scen och på taket ryms odling och ett vandrarhem. I söder finns en plats för idrott.

- Det var tydligt i dialogen att invånarna önskar ett större utbud av mat och fika intill Gröningen. Många önskade också mer grönska på platsen. Det är kvaliteter som alla tre förslagen innehåller. Därutöver har arkitekterna tagit fasta på olika idéer från invånardialogen, säger Patrik Möller.

En sak som invånarna önskade finns dock inte med bland förslagen. Många ville gärna se en pool eller ett vattenland på platsen.

- Staden har beslutat att bygga Oceanbadet med ett nytt badhus och utomhusbad i Oceanhamnen. Därför väljer vi att inte gå vidare med de idéerna här, fortsätter Patrik Möller.

Invånardialogen om tomtens framtid pågår mellan 30 maj och 3 juli. Den som vill träffa arkitektgrupperna bakom förslagen kan göra det vid något av de fyra tillfällen då arkitekterna finns på plats i utställningen; 30–31 maj samt 13-14 juni.

Den som inte har möjlighet att besöka utställningen kan ta del av förslagen och tycka till via webben på www.dialog.helsingborg.se/karantanen

Den gamla Karantänen är i dåligt skick. Under våren har staden genomfört några akuta åtgärder så att byggnaden ska kunna bevaras, om det blir det som staden väljer att göra längre fram. Byggnaden har städats, fått ett nytt papptak, nya takkupor och delvis ny el. Det är den norra delen av byggnaden som nu är öppen för allmänheten och där utställningen finns under H22 City Expo.

Karantänen är en programpunkt under H22. Läs mer i H22-programmet.

För mer information kontakta:

Patrik Möller, exploateringschef, tfn 072-228 24 12, patrik.moller@helsingborg.se

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55