Pressmeddelande -
Tack för den här tiden, Pixlapiren!
Åren 2016–2023 var Pixlapiren en kreativ mötesplats i Helsingborg. Det var ett tillfälligt projekt där staden lånade ut området och välkomnade invånarna att prova sina idéer och sätta färg på den annars rätt så öde platsen. Nu har projektet nått sitt slut och området ska förberedas för den fortsatta utvecklingen av stadsdelen Oceanhamnen.
Pixlapiren låg på Oslopiren, väster om Helsingborg C. Härifrån gick Oslofärjan under många år, men sedan färjan slutade att gå låg platsen i dvala – fram till 2016. Då föddes det tillfälliga projektet Pixlapiren, där syftet var att engagera invånarna och låta dem aktivera platsen. Området delades in i rutor, så kallade pixlar, där den som ville fick förverkliga sin idé. Under åren har piren varit plats för odlingar, skatebanor, graffittiplank, smakupplevelser, konserter, tivolin och inte minst strandhäng på Banana Bay. Även evenemang som ”Vi som älskar 90-talet”, Bayside och Mareld har arrangerats där. Men nu håller alltså projektet, som även innefattar Banana Bay, på att avvecklas.
– Pixlapiren blev ett allemansland där kreativitet har fått blomstra, idéer testas, företag startas och människor mötas. Det har varit ett spännande och annorlunda projekt, där det bästa har varit att få se skaparglädje och mångfalden av idéer, hur invånarna gav liv till den annars tomma platsen, säger Ola Paulsson, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Nu förbereds området för den fortsatta utvecklingen av stadsdelen Oceanhamnen, som ska rymma både verksamheter och bostäder. Arbetet med nya detaljplaner pågår. Intentionen är att helsingborgarna ska få ett nytt badhus på platsen, Oceanbadet. Det vinnande gestaltningsförslaget, Niveau+, i arkitekttävlingen för Oceanbadet kommer också att bearbetas vidare. Förslaget togs fram av ett svensk-norskt team bestående av svenska Yellon, norska Lund+Slaatto Arkitekter samt Bjørbekk och Lindheim landskapsarkitekter. Oceanbadet är tänkt att öppna kring årsskiftet 2027–2028, medan bostäderna kommer att stå klara efter 2030.
Saker och möbler från Pixlapiren återbrukas så gott det går. Odlingsprojektets växter och redskap delas ut till odlingsföreningar och möbler flyttas till skolor. Fritid Helsingborg tar hand om volleybollnäten och flyttar skatebanan till skateboardhallen vid Jutan. Ljusslingorna återanvänds vid Matpark Gröningen och graffittiplanken flyttas till andra graffittiytor.
För mer information, kontakta:
Ola Paulsson, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 0732-31 10 62, e-post: ola.paulsson@helsingborg.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.