Pressmeddelande -
Tidens trådar - Dunkers kulturhus visar klänningar från stadens guldålder
Dunkers kulturhus visar för första gången klänningsskatten från Helsingborgs museums samlingar. En expansiv period i stadens historia gestaltas genom de dräkter som bars av societetens kvinnor åren 1870–1940. Utställningen Tidens trådar, med texter av bland andra modehistorikern Tonie Lewenhaupt, har vernissage lördagen den 12 april.
År 1907 fanns nio damskräddare i i Helsingborg. De dyraste syateljéerna låg runt Stortorget och finast var Sidenhuset, filial till ett av Stockholms mest exklusiva modevaruhus.
Under några decennier hade Helsingborgs befolkning ökat explosivt, affärsmän etablerat sig och grundat rederier och industrier – och borgerskapet använde stadens promenader, premiärer och konserter för att visa upp sig.
- Det är kvinnorna som bär de mest fantastiska och påkostade dräkterna. Plaggen är knutna till människor i staden som vi kan berätta om i utställningen. Vi får en chans att lära känna kvinnor som Gisela Trapp och Isabel von Dardel genom deras klänningar, säger Therese Kruse, Helsingborgs museum.
Urvalet i utställningen består av klänningar, accessoarer och ytterplagg, det mesta tillverkat i Helsingborg från 1870- till 1940-talet. Det är då den lilla provinsstaden kränger sig ur småstadsdräkten för att klä sig som den kontinentala storstaden.
Utställningen har knutit till sig modehistorikern Tonie Lewenhaupt som skrivit flera av utställningens texter. Hon reflekterar också över vilka klänningar som inte visas i utställningen, mindre bemedlade kvinnors plagg som ofta slutade som trasmattor.
- Medan festplaggen doftade av parfym och puder luktade vardagens plagg av svett och matos. Arbete och tålamod i stället för skratt och dansmusik. Troligen gömdes vardagsplaggen undan när dödsbon skulle delas. Vem ville donera slitna kläder till ett museum? säger Tonie Lewenhaupt.
Tonie Lewenhaupts texter introducerar stildragen i olika perioder, från det viktorianska turnyrmodet till ett mode inspirerat av filmstjärnor på 1930-talet.
- Ofta fungerar ett nytt mode som ett slags pilot, ett första förslag till en förändring. Det är ett tyst språk precis som måleri, arkitektur, foto och möbler. Men kläderna som bärs närmast kroppen kan berätta mer och är ännu viktigare tidsvittnen, säger Tonie Lewenhaupt.
Utställningen visas från 13 april 2025 till 11 januari 2026 på Dunkers kulturhus i Helsingborg.
Pressen är välkommen på vernissage 12 april. Se VERNISSAGEPROGRAM
Kontaktpersoner:
Dunkers konsthall: Utställningsproducent Anna-Carin Norén telefon 0721-710536 e-post anna-carin.noren@helsingborg.se
Kontaktperson Helsingborgs museum: Avdelningschef Therese Kruse telefon 042-10 45 14 e-post therese.kruse@helsingborg.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.