Gå direkt till innehåll
Tryggheten ökar i Helsingborg enligt undersökning. Drottninghög är en av de stadsdelar där invånare uppger färre trygghetsproblem. Foto: Jonas Linné, Helsingborgshem
Tryggheten ökar i Helsingborg enligt undersökning. Drottninghög är en av de stadsdelar där invånare uppger färre trygghetsproblem. Foto: Jonas Linné, Helsingborgshem

Pressmeddelande -

Tryggheten ökar i Helsingborg enligt omfattande undersökning

Varje år frågar polisen helsingborgarna hur de upplever tryggheten i kommunen. Resultatet av årets undersökning visar på en klar förbättring. 52 procent av de tillfrågade valde att svara på undersökningen, den högsta andelen bland de deltagande kommunerna. Mer än dubbelt så många helsingborgare tillfrågades jämfört med 2022.

I år är det som kallas för samlat problemindex på sin lägsta nivå sedan 2013. Den konkreta känslan av otrygghet har minskat tydligt i Helsingborg, även om den fortsatt är förhöjd jämfört med perioden före 2016.

– Vi genomför just nu den största trygghetssatsningen någonsin i Helsingborg. Tillsammans med polisen ska vi trycka tillbaka brottsligheten och otryggheten. Det är därför glädjande att tryggheten ökar, men samtidigt finns det mycket kvar att göra. Det finns ingen quick fix, utan det krävs ihärdighet, säger Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande, (M).

– Vi ser positiva signaler i trygghetsmätningen, samtidigt vet vi att mycket arbete återstår. Det är en bra svarsfrekvens, men vi uppmuntrar ännu fler invånare att svara nästa gång, det ger oss vi ett ännu bättre underlag, säger kommunpolis Peter Karström.

Stadsdelarna Drottninghög och Planteringen sticker ut på ett positivt sätt i undersökningen, här upplever de tillfrågade att trygghetsproblemen är mindre och färre.

– Polisen har sedan ett antal år ett långsiktigt arbete på Drottninghög och ett välutvecklat samarbete med staden och fastighetsägarna, inte minst Helsingborgshem, säger Peter Karström.

Trots den allmänna positiva trenden känner sig helsingborgarna fortsatt mindre trygga än invånarna i Sverige som helhet. Stadens statistiker har jämfört resultaten i årets trygghetsundersökning mot data från andra källor. Därigenom har staden fått fram sannolika förklaringar på exempelvis varför invånarna i City upplever sig betydligt mindre trygga ute kvällstid än på andra håll i staden: här verkar stök och bråk på gatan samt narkotikapåverkade och berusade personer utomhus spela en stor roll.

– Tack vare analysen kan staden och polisen bli mer träffsäkra i de insatser vi sätter in för att öka upplevelsen av trygghet, säger Helsingborgs stads säkerhetschef Jonas Berg.

Fakta och bakgrund om polisens trygghetsundersökning

  • Polisregion Syd gör årligen en trygghetsmätning som skickas ut till områdets 58 kommuner.
  • Den har genomförts i Helsingborg varje år sedan 2007 utom 2014 och samfinansieras med Helsingborgs stad.
  • Undersökningen har fem huvudområden: ordningsstörningar, utsatthet för brott, oro att utsättas för brott, konkret otrygghet och polisens lokala agerande.
  • Trygghetsmätningen skickades ut till 11 100 slumpmässigt utvalda invånare i åldern 16-85 år, jämfört med 3 900 helsingborgare 2022.
  • Preliminär svarsfrekvens är 52 procent, högst av de deltagande 58 kommunerna.
  • Undersökningen omfattar 36 delområden, som täcker hela Helsingborgs kommun.
  • Trygghetsmätningen besvarades mellan augusti och oktober i år.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55