Gå direkt till innehåll
Felix Gerlach/Pressbild
Felix Gerlach/Pressbild

Pressmeddelande -

Upplev Havoteket under H22 City Expo

Nu är H22 City Expo igång och Havoteket har öppnat i Helsingborg. Där kan besökare, elever och alla som vill komma närmare livet under ytan och uppleva havets värden med alla sinnen. Havoteket har skapats i ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Hemsö samhällsfastigheter, Tengbom arkitekter, Serneke och Helsingborgs hamn.

–I Helsingborg och runt hela Öresund är havet en livsviktig granne till staden. Men det är lätt att glömma när vi inte upplever det som faktiskt finns under ytan utanför kajkanten. På Havoteket kan du komma närmare livet i havet och förstå hur viktigt det är att vi är goda grannar tillbaks, säger Stina Bertilsson Vuksan, miljöstrateg i Helsingborgs stad.

Klappakvarium och vattenrum

Besökarna kan träffa några av havets djur i klappakvariet, göra ett torrdyk i vattenrummet, lyssna på föreläsningar och ta vattenselfies. De får också se hur återskapade rev och levande havsväggar kan öka den biologiska mångfalden och hur vi som bor i staden tillsammans blir goda grannar till havet. Under H22 City Expo ett fyrtiotal skol- och förskoleklasser bokat egna lektionspass med marin pedagogik, där eleverna kan titta närmare på mikrolivet i havet och skapa egna näringsvävar.

– Havoteket är en prototyp av ett framtida stadsrum för upplevelser och marint lärande. Det handlar om att stärka vår havsmedvetenhet genom att lyfta fram de marina värdena i staden och det ansvar vi har när vi bor och verkar vid havet. Vi gör det här som ett test för att se om det kan bli något permanent i framtiden, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

Ett unikt samarbete för havet

Besökspaviljongen är resultatet av ett unikt samarbete mellan Helsingborgs stad, Hemsö samhällsfastigheter, Tengbom arkitekter, Serneke och Helsingborgs hamn. Staden har skapat idé och innehåll till Havoteket. Hemsö samhällsfastigheter har utvecklat konceptet i samarbete med Tengbom arkiteketer, som har ritat paviljongen i Oceanhamnen. Serneke har byggt paviljongen och Helsingborgs hamn bidrar finansiellt. 

– Tillsammans ville vi skapa en urban mötes- och utbildningsplats, där besökare kan förundras över det marina livet och se hur viktigt det är att ta vara på det, både i vardagen och i utvecklingen av staden, säger Berit Christenson, regionchef på Hemsö.

185 kvadratmeter och tre entréer

Paviljongen är nio meter hög och byggd med ställningskonstruktioner, trätrall, plywoodskivor och ställningsväv. Den öppna utställningsytan är totalt 185 kvadratmeter och besökarna går in och ut genom tre entréer. 

– Havotekets arkitektur speglar havet och vinden. Enkla material och byggställningar utgör grunden i gestaltningen och det böljande tyget utmed fasaden för tankarna till havets vågor, säger Vesna Vasiljkovic, kontorschef på Tengbom arkitekter i Helsingborg.

Byggt för att kunna återbrukas

Hela projektet har ett cirkulärt perspektiv och efter H22 City Expo kommer paviljongen att tas ner, marken att återställas och byggmaterialet att återbrukas så långt det är möjligt.

– Det cirkulära perspektivet finns med i hela byggnationen av Havoteket. Ställningskonstruktionerna är ett innovativt sätt att skapa och prova nya stadsrum, samtidigt som det går att återbruka, säger Viktor Nagenius, affärschef på Serneke.


Presskontakter:


Henrik Frindberg, miljödirektör
henrik.frindberg@helsingborg.se
042-10 50 25

Stina Bertilsson Vuksan, miljöstrateg
stina.bertilssonvuksan@helsingborg.se
0732-315063

Berit Christenson, regionchef, Hemsö
berit.cristenson@hemso.se
040-636 48 10

Vesna Vasiljkovic, kontorschef, Tengbom Helsingborg
vesna.vasiljkovic@tengbom.se
0733- 23 26 24

Viktor Nagenius, affärschef, Serneke
viktor.nagenius@serneke.se
0704-31 51 11

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Calle Berglund

Calle Berglund

Presskontakt Miljöförvaltningen 072-243 32 83 Miljöförvaltningen