Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utebliven riskbedömning och dokumentation vid fall av självskadebeteende

En hyresgäst på ett LSS-boende har vid två tillfällen skadat sig själv. I samband med detta har personalen brustit i arbetet med att dokumentera och upprätta en riskbedömning kring aktuell person. Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på detta och gör därför en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En utredning visar att personalen saknat kunskap och kännedom om gällande rutiner vid självskadebeteende. Verksamhetschefen kommer därför informera om riskbedömningar och dess rutiner vid kommande chefsmöte. Det ska även förtydligas att varje enhetschef har ansvar för att all personal får utbildning gällande riskbedömningar.

– Vi ska alltid arbeta förebyggande för våra kunder och hyresgäster. När det uppkommer behov ska vi göra riskbedömningar och upprätta tillhörande handlingsplaner. I detta fall har vi brustit i det arbetet och därför gör vi en lex Sarah-anmälan, säger Eric Semb, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Ytterligare åtgärder som vidtas är att verksamhetsutvecklaren ser över introduktionsmaterialet till enhetschefer gällande riskbedömningar.

Mer information

Eric Semb, verksamhetschef vård- och omsorgsförvaltningen
telefon 042-10 40 72
e-post eric.semb@helsingborg.se

Heléne Bengtsson, kommunikatör
telefon 070-832 89 64
e-post helene.bengtsson@helsingborg.se


Anmälningar en del av vård- och omsorgsförvaltningens kvalitetsarbete

Vård- och omsorgsförvaltningen arbetar löpande med kvalitetsuppföljningar. Genom att uppmärksamma våra fel och brister kan vi förbättra vården och omsorgen för våra kunder och hyresgäster. Att utbilda alla medarbetare i rapporteringsrutinen samt varför det är viktigt att de rapporterar alla former av avvikelser är avgörande för förvaltningens kvalitetsarbete. Våra kunder och hyresgäster ska känna sig trygga med att vi hela tiden jobbar med en kvalitetssäker och professionell vård och omsorg.

Lex Sarah – lag som skyddar våra kunder och hyresgäster

Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Bestämmelserna betyder att alla medarbetare inom omsorgen är skyldiga att rapportera både missförhållanden och om det finns påtaglig risk för missförhållanden. Rapporteringsskyldigheten gäller bland annat för verksamheter inom äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning.

Utifrån inlämnade rapporter gör förvaltningen en intern utredning. När utredningen är klar fattas beslut om förvaltningen ska göra en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO:s tar beslut om eventuellt kompletterande åtgärder

IVO tar del av de utredningar som vi skickar in. I utredningen beskriver vi slutsatser utifrån händelseförlopp, möjliga orsaker samt kommande och genomförda åtgärder. Om våra slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet.

Om vår lex Sarah-utredning inte uppfyller lagens krav eller om IVO ser andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende. Resultatet kan då bli att IVO gör ett besök och gör tillsyn hos aktuell verksamhet.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55