Pressmeddelande -
Vänlig toalett gör det lätt att hitta rätt – för alla
Något som kan kännas självklart för många, som att besöka en offentlig toalett, kan vara ett väldigt utmanande projekt för någon med en kognitiv sjukdom. Vad betyder alla skyltar, hur hittar jag tvålen, och kommer jag säkert ut igen? I sin strävan mot god livskvalitet för alla invånare har Helsingborgs stad tagit fram sin allra första ”vänliga toalett” – en toalett som är särskilt vänlig och anpassad för personer med kognitiv sjukdom.
Över tvåtusen helsingborgare lever med någon form av demenssjukdom, en siffra som beräknas överstiga tretusen år 2030. I enlighet med Helsingborgs stads ambition om att erbjuda sina invånare god livskvalitet, har en förvaltningsöverskridande grupp sedan ett par år tillbaka arbetat med projekt som dels handlar om att öka kunskapen om kognitiva sjukdomar, dels ge invånare med dessa behov fler platser i staden. En av dessa platser är Minnenas och kunskapens trädgård i Husensjö park, som invigdes under stadsmässan H22 2022. En annan, som nyligen blev klar, är den vänliga toaletten. Också den finns på Husensjö.
– Den vänliga toaletten är en offentlig toalett som är särskilt framtagen för att det ska kännas tydligt, enkelt och tryggt för personer med kognitiv sjukdom att besöka den. Samtidigt är det en toalett för alla, berättar Paulina Svenstrup, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
En arbetsgrupp bestående av forskare från Lunds universitet och medarbetare från stadsbyggnadsförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen har tillsammans planerat för, undersökt behov och till slut tagit fram designen för den vänliga toaletten. Arbetet har inneburit många samtal med målgruppen, fokusgrupper och ”studiebesök” på olika offentliga toaletter tillsammans med vårdtagare och anhöriga. I samtalen har det framkommit vad målgruppen tycker är bra eller svårt, vad som känns tryggt eller otydligt.
– Något som är vanligt på offentliga toaletter är att ha integrerade funktioner i väggen. Detta kräver emellertid en skylt för att man ska förstå hur man ska interagera med funktionen. På den vänliga toaletten har vi försökt att tänka tvärtom, och i stället ha funktioner utanpåliggande för att göra det tydligare. Vi har även valt produkter som är ärliga i sin design, det vill säga att en kran ser ut som en kran och en tvålpump som en tvålpump. På detta sätt minimerar vi antalet informationsskyltar, användningen blir så pass tydlig att skyltar inte behövs, säger Frida Wadle, under projektet anställd som vårdinnovatör, nu som projektledare, på vård- och omsorgsförvaltningen.
– I arbetsgruppen trodde vi först att en viktig faktor var att enkelt kunna låsa om sig, men det visade sig att det för målgruppen var mycket viktigare att känna att det är enkelt att låsa upp, att ta sig ut. Därför har den vänliga toaletten utrustats med ett manuellt låsvred och fönsterglas i dörren, så att dagsljuset ger ytterligare tydlighet om ute respektive inne, säger Paulina Svenstrup.
Andra faktorer som fått spela roll för den vänliga toaletten, är att den ska kännas välkomnande och likna hemmiljön. Varma färger har valts, toalettstol och handfat är målade i vitt för att efterlikna porslin och det finns dekorativ grönska målad på en av väggarna. Själva byggnaden går också i en varmröd ton, har få men tydliga skyltar och handtaget lyser grönt eller rött för att visa om det är ledigt. När dörren öppnas börjar musik spelas och det första man ser är själva toalettstolen, allt för göra miljön så tydlig och inbjudande som möjligt.
Den vänliga toaletten är en del i Helsingborgs stads strävan mot att bli ett mer demensvänligt samhälle, som i sin tur bottnar i stadens mål om att skapa god livskvalitet för alla sina invånare. Projektet är ett samarbete mellan flera förvaltningar i Helsingborg och Lunds universitet genom Socialhögskolan och CASE (Centre for Ageing and Supporting Environments). En utgångspunkt för samarbetet, i det i huvudsak Vinnova-finansierade projektet Tillsammans skapar vi den omtänksamma staden: Innovation i samverkan för ett demensvänligt Helsingborg, är att med målgruppens behov i centrum utforska vad förvaltningar, bolag och näringsliv kan göra tillsammans för att skapa värde för invånarna.
För mer information kontakta:
Paulina Svenstrup, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 0708-64 59 45, e-post: paulina.svenstrup@helsingborg.se
Sanna Melling, innovationsledare på vård- och omsorgsförvaltningen
Tel: 0722-11 33 18, e-post: sanna.melling@helsingborg.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.