Gå direkt till innehåll
Foto: Lotta Wittinger
Foto: Lotta Wittinger

Pressmeddelande -

Varvsbron tilldelas svenska Stålbyggnadspriset

Varvsbron i Helsingborg tar hem ännu en utmärkelse. Denna gång för materialval och arkitektonisk framtoning när den under torsdagen tilldelades Stålbyggnadspriset 2023 under Stålbyggnadsdagen i Stockholm.

Stålbyggnadspriset delas ut vartannat år av Stålbyggnadsinstitutet och går till en ny byggnad som på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt använder stål i en byggnadskonstruktion. En del av motiveringen till priset lyder: ”Samspelen mellan rum och struktur, mellan massa, tryck och drag, bidrar till både ett effektivt materialutnyttjande, en upplevd spänstighet och en vacker plats att röra sig på.”

För två år sedan tog Sofias bro på Sofiero hem utmärkelsen. Vilket innebär att priset stannar i Helsingborg minst två år till.

- Vi är oerhört glada över att Varvsbron får ta emot ännu en fin utmärkelse. Att vi får utmärkelser för allt från utformning till praktiskt användande visar på att vi gör rätt val och har ett gott samarbete med ansvariga arkitekter och projektörer att bygga vidare på, säger Arion Statovci, projektchef på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

    Vinnaren har tagit fram av en av en jury bestående av arkitekter, civilingenjörer och forskare inom stålkonstruktion utsedda av Stålbyggnadsinstitutet. Varvsbron var en av fyra finalister. Övriga nominerade projekt är Hage i Råängen i Lund, Koenigsegg i Ängelholm och Nordiska Museet, Västra entrén i Stockholm.

    - Att Varvsbron fått ta emot så många priser visar på en mångfacetterad design som erbjuder både hållbarhet och funktion. Detta gör den till mer än en bro som förbinder centrum med Oceanhamnen, utan även ett vackert och hållbart landmärke för staden, säger Alexander Svensson (M), stadsbyggnadsnämnden ordförande i Helsingborg.

      En av flera utmärkelser till Varsbron

      Sedan Varvsbron öppnades har den fått ta emot flera nomineringar och utmärkelser för allt från design och hållbarhet till materialval och infrastruktur.

      Övriga priser, nomineringar och utmärkelser som Varvsbron tilldelats:

      Integrated Design Special Award under ESDA23

      I september tilldelades Varvsbron ett speciellt omnämnande European Steel Design Awards 2023 (ESDA23) i Amsterdam.

      Cycling Infastructure Award

      I maj fick Helsingborgs stad utmärkelsen Cycling Infastructure Award på cykelkonferensen Velo-city i Leipzig, som arrangeras av European Cyclists’ Federation (FCE). Bron vann för sin funktionalitet enligt juryns motivering: ”sitt innovativa sätt att leda förändring genom att bygga Varvsbron och investera i infrastruktur för aktiva och hållbara transporter”.

      Eugene C. Figg Jr. Medal

      I juli 2022 tilldelades Varvsbron i Helsingborg det internationella bropriset Eugene C. Figg Jr. Medal. Prisutdelningen ägde rum på The International Bridge Conference i Pittsburg. Bland tidigare års pristagare är bland annat broar i Kina, Irland, USA, Frankrike och Vietnam.

      Nominering till Trafikverkets arkitekturpris

      Våren 2022 var Varvsbron i Helsingborg ett av fyra projekt som nominerades till Trafikverkets arkitekturpris 2021. Övriga nominerade projekt var Bollnäs resecentrum, Cykelväg Gotland och Spårvägen Lund–ESS och det sistnämnda tog hem priset.

      Bakgrund

      Varvsbron invigdes i september 2021 och knyter ihop den nya stadsdelen Oceanhamnen med Helsingborgs centrum och centralstation. Bron är en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut.

      Varvsbron är ritad av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll. Den är tekniskt avancerat och tog två år att bygga. Den väger 552 ton och är 221,5 meter lång. 88 procent av alla plåtbitar är unikt tillskurna med en unik ritning för varje plåtbit. 3000 ståldetaljer med individuell geometri har producerats. Ljuset på bron tänds beroende på solens upp- och nedgång genom ett astrour. Konstruktör av bron är Leonhardt Andrä & Partner och stålbyggare är Stål & Rörmontage.

      På Stålbyggnadsinstitutets webbplats sbi.se kan du läsa mer om processen kring Stålbyggnadspriset 2023.

      För mer information kontakta:

      Arion Statovci, projektchef på stadsbyggnadsförvaltningen

      Tel: 042-10 20 56, e-post: arion.statovci@helsingborg.se

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

      Kontakter

      Presstjänsten

      Presstjänsten

      Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

      Relaterat innehåll