Gå direkt till innehåll
Foto: Kristoffer Andersson
Foto: Kristoffer Andersson

Pressmeddelande -

Varvsbron vinner ytterligare ett internationellt bropris

I går kväll tilldelades Varvsbron i Helsingborg en särskild utmärkelse för Integrated Design Special Award vid en ceremoni i Amsterdam där det Europeiska ståldesignpriset European Steel Design Awards 2023 tilldelades. Projekt från elva länder var nominerade och Varvsbron var Sveriges bidrag i år till priset. Detta är det tredje internationella priset Varvsbron kammar hem. Den har tidigare fått utmärkelser för både funktionalitet och design. Bron är även en av fyra finalister till det svenska Stålbyggnadspriset 2023 som tilldelas i oktober.

Det Europeiska ståldesignpriset The European Steel Design Awards delas ut av European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) vartannat år för att uppmuntra till och uppmärksamma kreativitet och enastående användning av stål i arkitektur och byggkonstruktioner. Varvsbron var ett av elva nominerade projekt från lika många länder och ett holländskt projekt tog hem priset. Varvsbron är även en av fyra finalister till det svenska Stålbyggnadspriset 2023 som tilldelas i oktober. Övriga nominerade projekt är Hage i Råängen i Lund, Koenigsegg i Ängelholm och Nordiska Museet, Västra entrén i Stockholm. Vinnaren presenteras på Stålbyggnadsdagen den 19 oktober.

- Vi är riktigt stolta över det här priset och alla utmärkelser Varvsbron har fått, både för design, byggkonstruktion och funktionalitet. Det känns mycket roligt att branschen uppmärksammar Varvsbron både nationellt och internationellt. Det är ett viktigt erkännande för allt det arbete som ligger bakom och jag vill passa på och återigen ge stor eloge till alla kollegor och samarbetspartners som bidragit till ett lyckat projekt, säger Marie Holmqvist, avdelningschef för stadsmiljöavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

- Att Varvbron får priser för både design och funktionalitet är glädjande och visar på infrastrukturens mångsidighet. Det är inte bara ett sätt att som förbinda stadsdelar, utan ett tydligt landmärke för staden och en viktig del i vår resa mot att erbjuda klimatsmarta sätt att förflytta sig, säger Alexander Svensson (M), stadsbyggnadsnämnden ordförande i Helsingborg.

    Övriga priser, nomineringar och utmärkelser som Varvsbron tilldelats:

    Cycling Infastructure Award
    I maj i år fick Helsingborgs stad utmärkelsen Cycling Infastructure Awardpå cykelkonferensen Velo-city i Leipzig, som arrangeras av European Cyclists’ Federation (FCE). Bron vann för sin funktionalitet enligt juryns motivering: ”sitt innovativa sätt att leda förändring genom att bygga Varvsbron och investera i infrastruktur för aktiva och hållbara transporter”.

    Eugene C. Figg Jr. Medal
    I juli 2022 tilldelades Varvsbron i Helsingborg det internationella bropriset Eugene C. Figg Jr. Medal. Prisutdelningen ägde rum på The International Bridge Conference i Pittsburg. Bland tidigare års pristagare är bland annat broar i Kina, Irland, USA, Frankrike och Vietnam.

    Nominering till Trafikverkets arkitekturpris
    Våren 2022 var Varvsbron i Helsingborg ett av fyra projekt som nominerades till Trafikverkets arkitekturpris 2021. Övriga nominerade projekt var Bollnäs resecentrum, Cykelväg Gotland och Spårvägen Lund–ESS och det sistnämnda tog hem priset.

    Bakgrund
    Varvsbron invigdes i september 2021 och knyter ihop den nya stadsdelen Oceanhamnen med Helsingborgs centrum och centralstation. Bron är en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut.

    Varvsbron är ritad av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll. Den är tekniskt avancerat och tog två år att bygga. Den väger 552 ton och är 221,5 meter lång. 88 procent av alla plåtbitar är unikt tillskurna med en unik ritning för varje unik plåtbit. 3000 ståldetaljer med individuell geometri har producerats. Ljuset på bron tänds beroende på solens upp- och nedgång genom ett astrour.

    För mer information kontakta:

    Marie Holmqvist, avdelningschef för stadsmiljöavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen

    Tel: 042-10 59 72, e-post: marie.holmqvist@helsingborg.se

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

    Relaterat innehåll