Gå direkt till innehåll
Teckningar. Ernst Kaufmann
Teckningar. Ernst Kaufmann

Pressmeddelande -

Vi får aldrig glömma – flykten från döden och vägen till frihet. Minne och samtid.

Entréplan, Dunkers kulturhus, Helsingborg
27 oktober–29 januari 2023
Vernissage 27 oktober 17.00

Välkommen till pressvisning tisdag 25 oktober 16.00.
Vi ber om din anmälan senast 24 oktober till Tommy Esbjörnsson, enligt nedan.


Vi får aldrig glömma består av fem berättelser som på olika sätt lyfter de stora frågorna kring förintelsen och hur förföljelse och flykt återupprepas i dag i Europa. Den rör sig också mellan de stora berättelserna i världen, kring vad som kom att äga rum i Helsingborg samt från minne till samtid.
Dunkers kulturhus och Helsingborgs museum vill att utställningen bidrar till reflektion och levandegör hur omvärldens skeenden berör oss, historiskt, i minnet och i nuet.

Utställningen på Dunkers kulturhus är ett samarbete med Helsingborgs museum. Bakgrunden till utställningen är att kulturhuset fick en möjlighet att visa ett trettiotal originalteckningar från en överlevande från Theresienstadt och Auschwitz, Ernst Kaufmann. Det är sällsynt att en sådan mängd originalteckningar visas i Sverige.
Parallellt pågick ett arbete på Helsingborgs museum kallat Ankomst Helsingborg. I detta projekt intervjuades första och andra generationens överlevande från förintelsen och om hur deras liv utvecklade sig här i Sverige.

Detta ledde fram till en utställning som nu består av fem kompletterande delar som var och en utgör ett tydligt perspektiv. Tillsammans ger de skiftande perspektiven en möjlighet till reflektion över minne, historia och nutid.

Utställningens fem delar består av:

  • Ett trettiotal teckningar av Ernst Kaufmann, som ingår i en samling som ägs av doktor Gerhard Schneider. Teckningarna är inlånade från Das Zentrum für verfolgte Künste i Solingen i Tyskland. Verksamheten har en stor samling av konst av förföljda konstnärer samt verk från skyttegravar och koncentrationsläger.
    Ernst Kaufmann deporterades från Theresienstadt till Auschwitz, som han överlevde. Han skapade därefter en mängd teckningar under åren 1945 till 1946, som beskrev livet i Theresienstadt, dess omgivningar och den tortyr som förekom.
  • Ankomst Helsingborg, som består av intervjuer med andra och tredje generationens överlevare, utförda av Alexander Borggren. I utställningen presenteras fem intervjuer som beskriver hur minnet av förintelsen lever kvar i generationer, samtidigt som man är en del av det svenska samhället.
  • Helsingborgs museums rika bilddokumentation från 1943–45 kring flyktingmottagandet över sundet och det senare mottagandet av överlevande från koncentrationslägren.
  • Helsingborgs museums dokumentation av flyktingmottagandet från Ukraina under våren 2022. I utställningen visar ett antal fotografier av Anna Bank, som utgör en del av materialet. Bilderna påminner stark om bilderna från 1940-talet.
  • En väggmålning av Alisa Yoffe, som är en kommentar till situationen i Ukraina och Ryssland. Yoffe har under lång tid i sin konst arbetat med att fånga upp Putins Ryssland, där hennes målningar kan betraktas som ett slagfält mot systemet. Hon har också hon gjort omslaget till Putin is dead, en nyutkommen singel.
    Yoffe behövde lämna landet redan de första dagarna av kriget och kommer inte kunna återvända till Ryssland under överskådlig tid.
    Yoffe betraktas som en av de mest intressanta konstnärerna i Ryssland av den yngre generationen. Mer om Alisa kan man läsa här.

Utställningen har vernissage torsdag 27 oktober 17.00, med invigningstal 17.30.
Vid vernissagen hälsas publiken välkommen av Martin Schibli, producent, Dunkers kulturhus och Therese Kruse, avdelningschef, Helsingborgs museum.
Mira Kelber inviger officiellt utställningen. Mira är ordförande i judisk ungdom i Malmö och tidigare vinnare av Elsapriset.
Närvarar gör också David Teymouri från Judiska församlingen i nordvästra Skåne

Det blir också ett publikt program med visningar, föredrag om hur konsten gestaltat förintelsen genom decennier.
Torsdag 10 november livestreamas ett arrangemang och ett samarbete med Forum för levande historia, som också har mer information om Theresienstadt på sin webbplats.
Ett fullständigt program presenteras vid pressvisningen.

Det är som vanligt fri entré för skolor som besöker utställningen. 9 november 17.00 sker en särskild visning för lärare, där man får tips om hur utställningen kan fungera i undervisningen. Lärarvisningen är gratis och anmälan sker till visningar.dunkers@helsingborg.se

Bilder med hög upplösning av Ernst Kaufmanns teckningar och av Anna Banks Ukraina-dokumentation finns på Flickr.

Kontakter:
Martin Schibli, producent, Dunkers kulturhus
0738-04 27 79
martin.schibli@helsingborg.se

Therese Kruse, avdelningschef, Helsingborgs museum
0705-79 45 14
therese.kruse@helsingborg.se

Presskontakt:
Tommy Esbjörnsson
0706-77 48 73
tommy.esbjornsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55