Gå direkt till innehåll
Vinnare av Rosenkransen 2023

Pressmeddelande -

Vinnare av Rosenkransen 2023

Rosenkransen 2023, Fredriksdals utmärkelse till rosens ära, tilldelas Christina Högardh Ihr. Christina har med stor passion och kunskap om rosor, genom böcker, bilder, föredrag, kurser och resor, inspirerat, skänkt upplevelser och förmedlat allt man vill veta om rosor.
Årets pristagare offentliggörs lördag 1 juli 14.30 på Fredriksdal museer och trädgårdar vid utdelningen av Rosenkransen 2023 under Rosdagarna.

Kriterier för juryns bedömning
Att med kunskap, passion och kreativitet inspirerat till ökat intresse för rosor och bidragit till att sprida kännedom om rosors skönhet, historia, doft, kunskap eller på annat sätt förmedlat rosens magi.

Juryns motivering
En passion för rosor och stor kunskap genomsyrar Christina Högardh-Ihrs verksamhet sedan många år tillbaka. Som författare, fotograf, konstvetare och rosexpert har hon genom böcker och artiklar bidragit till den svenska roslitteraturen. Nämnas ska till exempel Rosboken för dig som drömmer om rosor och Rosen – kärlek, konst, doft och botanik.

Genom föredrag och kurser utbildar hon såväl trädgårdsproffs som hobbyodlare om rosornas historia, mångfald, egenskaper, användning och hur man på bästa sätt tar hand om dem.

Som researrangör leder Christina Högardh-Ihr inspirerande resor till både när och fjärran med rosen i fokus. I tillägg är hon är även delaktig i planeringen av "The Regional Rose Convention" som Svenska Rosensällskapet är ansvarig för 2024.

Christina Högardh-Ihr är en stor kunskapskälla och inspiratör som på ett mycket fint sätt förmedlar allt man vill och behöver veta och uppleva om rosor.

Rosenkransens jury 2023
Helene Toresdotter, fotograf, Lars-Gunnar Lindberg, representant för Sydrosen och Svenska Rosensällskapet, Lars-Åke Gustavsson, Nordens främsta rosexpert, Lisa Ising, trädgårdsjournalist och författare, Mischa Billing, sommelierer och lektor vid Örebro universitet, Elsa Dahlrot, trädgårdsmästare, Lena Ansebo, trädgårdshistoriker och -utvecklare samt Maria Axelsson, projektledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Om Rosenkransen
Rosenkransen delas sedan 2012 ut varje år under Rosdagarna av Fredriksdals museer och trädgårdar, där mottagaren med kunskap, passion och kreativitet inspirerat till ökat intresse för rosor och bidragit till att sprida kännedom om rosors skönhet, historia, doft, kunskap eller på annat sätt förmedlat rosens magi. Syftet är att uppmärksamma och premiera hängivna, passionerade och kunniga rospersonligheter som har gjort en värdefull insats för att öka intresset för rosen. Förutom ära, en rosenkrans och ett diplom tilldelas pristagaren Fredriksdals rosvas av glas, formgiven av Carina Seth-Andersson och producerad av Skrufs Glasbruk.

Tidigare pristagare
2012 Cedergren & Co Plantskola, Råå
2013 Anita Bengtsson, rospionjär
2014 Maria Åström, textilformgivare
2015 Mischa Billing, sommelier och lektor i måltidskunskap
2016 Helena Verghese Borg, roskännare
2017 Björn Kalin, landskapsarkitekt, Rosenlunds Rosarium, Jönköpings kommun
2018 Lars-Åke Gustavsson, Nordens främste rosexpert
2019 Karin Ferner, silversmed och konstnär
2020 Flora Linnéa och ägarparet Max och Lisa Sommelius
2021 David Carlson, författare och designentreprenör
2022 Programmet för odlad mångfald (POM)

Arrangemangskontakt:
Maria Axelsson, projektledare Fredriksdal
0702-10 45 32
maria.axelsson@helsingborg.se

Presskontakt:
Tommy Esbjörnsson
0706-77 48 73
tommy.esbjornsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55