Nyhet -
Pressinbjudan: En interaktiv utställning om framtidens skolmat
Hur kommer en vanlig skolmåltid och skolrestaurang att se ut 2060? Upplev två alternativa framtidsvärldar, en där vi nått 1,5-gradersmålet och en där den globala uppvärmningen stigit till 3 grader. Helsingborgs stad bjuder in till vernissagen ”Grader av en skollunch – En interaktiv vandringsutställning om framtidens skolmat” på Nicolaiskolan den 23 januari.
Projektet ”Grader av en skollunch” är framtaget av studenter från Konstfacks masterutbildning. Eleverna har tagit fram upplevelser som sträcker sig över hela matsystemet; från produktion till servering – dystopiska mardrömmar och utopiska idyller. Dessa presenteras i en interaktiv utställning med koncept och design av Beteendelabbet, där besökarna får ta del av forskning, designlösningar och framtidsscenarier genom att uppleva olika skolluncher. Utställningen lyfter frågor om hur våra val idag påverkar morgondagens mat och klimat.
”Om vi når 1,5-gradersmålet, hur kommer skolmaten att se ut och smaka och vad händer om vi misslyckas och får en global uppvärmning på 3 grader?”
– Med vår vandringsutställning vill vi skapa diskussioner om vilken framtid vi vill leva i, och visa hur de val vi gör idag formar morgondagens värld. Skollunchen är något de flesta av oss kan relatera till, och med över en miljon skolmåltider som serveras varje dag, kan en hållbar omställning här få stor påverkan och skapa ringar på vattnet, säger Kajsa Wallin Lindström från Beteendelabbet, en del av Proteinrevolutionen.
Helsingborgs stad har varit en viktig samarbetspartner i projektet och bidragit med insikter kring dagens skolmat samt hur kommunen arbetar för att erbjuda klimatsmart och hållbar skolmat. Staden har tidigare samarbetat med Beteendelabbet, inom ramen för initiativet "En svinnsmart beteenderesa i skolan – en tallrik i taget".
– Min förhoppning med utställningen är att lärare tar diskussionen vidare in i klassrummet, för att verkligen lyfta frågan om hur framtidens skolmat kommer kunna se ut, beroende på hur väl vi lyckas eller misslyckas med att bromsa klimatförändringarna. Alltså vad innebär klimatförändringarna för våra möjligheter till matproduktion och vad kan vi göra idag för att bidra till att minska den negativa påverkan på klimatet från maten vi väljer att äta, säger Mónika Rüll Lundin, miljösamordnare på Skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs stad.
– Eftersom vi i våra kommunala skolor serverar klimatsmart och hållbar skolmat är detta också ett led i att öka elevernas kunskap om hållbar skolmat och därmed också få upp deras acceptans för den, avslutar Mónika.
Nicolaiskolan har varit delaktiga och planerar att använda utställningen som ett verktyg för vidare diskussioner om hållbarhet i skolmiljön.
– Vi är jätteglada och stolta över att få ha utställningen i vårt bibliotek och känner oss verkligen utvalda, säger Jenny Tyrberg, skolbibliotekarier på Nicolaiskolan.
– Utställningen konkretiserar hur klimatförändringar kan påverka vår vardag i framtiden. I detta fall visar det skolmaten, vilket är både skrämmande och spännande på samma gång. Efter utställningen hoppas vi kunna hitta nya samarbetsformer mellan olika ämnen och kurser för att fördjupa arbetet med hållbarhet, försätter Andreas Cederberg, hållbarhetssamordnare på Nicolaiskolan.
Som en del av skolans hållbarhetsarbete kommer Nicolaiskolan i framtiden att synliggöra sitt matsvinn genom en skärm vid matsalens entré. Via innovationsprojektet Antiloop kommer eleverna att kunna följa mätningar av sitt matsvinn, dag för dag.
Media är mycket välkommen att besöka vernissagen och möta representanter för Helsingborgs stads skolors hållbarhetsarbete.
Grader av en skollunch – En interaktiv vandringsutställning om framtidens skolmat
Datum: 23 januari 2025
Tid: 08.30
Plats: Nicolaiskolan, Studievägen 2, 252 47 Helsingborg.
För intervjuer och mer information, kontakta:
- Kajsa Wallin Lindström, Beteendelabbet/Proteinrevolutionen, kajsa@beteendelabbet.se, 073-644 44 99.
- Mónika Rüll Lundin, Helsingborgs stad, monika.rulllundin@helsingborg.se, 042-10 39 32.
Efter vernissagen i Helsingborg kommer utställningen att visas på Universeum i Göteborg och under Stockholm Design Week på Konstfack.
Projektet Grader av en skollunch har finansierats av Vinnova och aktörerna bakom projektet är Beteendelabbet, WWF Sverige, Helsingborgs stad och innovationsplattformarna Proteinrevolutionen och Mission Matmiljö. Läs mer om ”Grader av en skollunch” på proteinrevolutionen.se.