Pressmeddelande -
Anmälda brott 2023: Rapport visar fortsatt behov av samarbete mellan stad och polis
Färre helsingborgare känner sig otrygga ute på kvällen, färre oroar sig för inbrott och färre oroar sig för att bli överfallna. Uppfattningarna får stöd i statistik som med ett undantag visar en långsiktig minskning av antalet anmälda brott. Nu tar staden och polisen flera steg mot ett närmare samarbete.
Enligt den samverkansöverenskommelse som tecknades mellan Helsingborgs stad och lokalpolisen 2023 ska resultaten av överenskommelsen redovisas i en årlig rapport.
Rapporten för 2023 konstaterar att färre helsingborgare känner sig otrygga ute på kvällen, färre oroar sig för att bli överfallna och misshandlade, färre störs av ungdomsgäng, färre oroar sig för inbrott, färre noterar skadegörelse i utemiljön och att färre upplever att bilar kör för fort.
Statistiken över faktiska anmälningar från lokalpolisområde Helsingborg visar att de anmälda fallen av inbrott i bostad och misshandel utomhus låg kvar på i stort sett samma nivå 2023 som 2022. Däremot ökade antalet anmälda fall av skadegörelse, stöldbrott mot person och personrån.
– Över längre tid visar statistiken en viss minskning i tre av de fem kategorierna medan ”misshandel utomhus” i princip är oförändrat. Åt motsatt håll går ”stöldbrott mot person” där antalet anmälda brott har ökat. Det visar hur viktigt det är med samverkan mellan oss, staden och andra aktörer och att arbetet bedrivs konsekvent, långsiktigt och med tyngd. Det säger Christian Nordin, lokalpolisområdeschef i Helsingborg i en kommentar.
Två exempel på samarbeten
Ett exempel på samarbete är EST – Effektiv samordning för trygghet, en samverkansform där staden kartlägger inrapporterade brott och ordningsstörningar i den offentliga miljön. Förvaltningar, Helsingborgshem, bevakningsbolag, räddningstjänst och polis deltar i mötena och rapporterar in oönskade händelser. De täta mötena skapar förutsättningar för att snabbt fånga upp avvikelser som inträffat och bestämma veckans och helgens operativa inriktning.
Att Helsingborg ska vara en säker och trygg plats är en av stadens viktigaste frågor. Alla delar av stadens verksamheter ska därför arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande inom sina områden. Arbetet bedrivs av politiker och tjänstemän under samlingsnamnet Tryggare Helsingborg. Arbetet har organiserats för att försvåra för den organiserade brottsligheten, minska nyrekryteringen av unga till kriminalitet, skapa trygga miljöer för boende och företag och ge en bra start i livet för stadens barn och unga.
– Vi har hittills genomfört den största trygghetssatsningen någonsin från staden sida. Vår ambition är tydlig: man ska vara trygg oavsett tid på dygnet eller var man befinner sig i Helsingborg. Att stadens samlade problemindex fortsatt förbättras och är det lägsta sedan 2013 är ett kvitto på att utvecklingen går i rätt riktning. Det är glädjande, men samtidigt behöver staden i samverkan med andra fortsatt förebygga kriminalitet och genomföra trygghetsskapande insatser runt om i staden. Det säger Christian Orsing (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Uppföljningsrapporten för 2023 finns här.
Kontakt
Christian Nordin, lokalpolisområdeschef i Helsingborg, telefon: 070-376 96 68
Christian Orsing (M) kommunstyrelsens ordförande, telefon: 0703 – 010 726
Ämnen
Regioner
Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.