Gå direkt till innehåll
Under 2022 anmäldes strax över 1000 fall av skadegörelse i Helsingborgs kommun, jämfört med 1 550 anmälda fall 2021. Foto: Helsingborgs stad
Under 2022 anmäldes strax över 1000 fall av skadegörelse i Helsingborgs kommun, jämfört med 1 550 anmälda fall 2021. Foto: Helsingborgs stad

Pressmeddelande -

Kraftigt minskad skadegörelse under 2022

Under 2022 minskade antalet anmälda fall av skadegörelse i Helsingborg kraftigt jämfört med de föregående två åren. Ett stärkt regelbundet samarbete mellan staden, polisen, räddningstjänsten och bevakningsbolaget tros vara en bidragande orsak.

Helsingborgs stad och lokalpolisområde Helsingborg samarbetar sedan flera år tillbaka inom ramen för en samverkansöverenskommelse. Målet med överenskommelsen är att bekämpa narkotikahandeln, minska den organiserade brottsligheten samt öka tryggheten.

En viktig del i samarbetet är att skapa sig en gemensam bild över vad som händer på olika håll i staden, ett arbete som drivs enligt metoden Effektiv samordning för trygghet, EST. Varje vecka har representanter från olika förvaltningar, räddningstjänsten, Helsingborgshem, bevakningsbolag och polisen möten för att få en aktuell lägesbild och samordna åtgärder.

Samarbetet utvärderas på årligen och rapporten för 2022 är nu klar. Rapporten beskriver bland annat utfört arbetet och brottsutvecklingen. Det totala antalet anmälda brott 2022 jämfört med 2021 har ökat marginellt, med ca 2 procent. I det totala antalet brott ingår kategorier såsom trafik- och narkotikabrott som till stor del är så kallade egeninitierade brott, det vill säga brott som endast polisen anmäler.

Den brottskategori som minskar mest är skadegörelse. Jämfört med år 2021 har antalet anmälningar kopplat till skadegörelse minskat med över 30 procent, från 1550 till strax över 1000 anmälda brott. Detta visar preliminära siffror för fjolåret. 2020 och 2019 anmäldes 1850 respektive 1007 brott inom kategorin skadegörelse.

– Det är glädjande att vi ser en rejäl minskning av denna typ av brott. En bidragande orsak är vårt gemensamma strategiska arbete för trygghet, som gör det möjligt för oss att agera snabbt när en plats eller område utmärker sig negativt, säger Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande, (M).

Det kan exempelvis handla om att snabbt sanera på en plats där glass krossats eller att sätta in trygghetsskapande personal.

– Vi har kommit en bra bit på vägen men det återstår mycket att göra. Då är det både betryggande och hoppfullt att samarbetet mellan Polismyndigheten i Helsingborg och Helsingborgs stad är fortsatt stabilt, ömsesidigt och hela tiden under utveckling. Polisen kan inte lösa hela brottsproblematiken utan det måste ske i samverkan med andra partners och här är samverkansöverenskommelsen en viktig del, säger polischef Karim Ottosson i Helsingborg.

Ett exempel på hur samverkan fortsätter är att staden, polisen och näringslivet, med stöd av branschorganisationerna, undertecknat en avsiktsförklaring. Det arbetet tas nu vidare för att skapa ett systematiskt samarbete med gemensam aktivitetsplan.

Så samverkar staden och polisen

Sedan 2018 har Helsingborgs stad och lokalpolisområde Helsingborg en samverkansöverenskommelse. Överenskommelsen förnyades i mars 2023 och gäller till och med 2026. Samverkansöverenskommelsens övergripande mål är:

  • Att Helsingborg ska vara säkert och upplevas som en trygg och attraktiv stad för boende, näring och besökare
  • Att kriminell påverkan på lokalsamhället ska minska
  • Att minska tillgången och efterfrågan på narkotika
  • Att den etablerade organiserade brottsligheten minskar och att nyetablering förhindras med ett särskilt fokus på unga som är i eller riskerar hamna i en kriminell livsstil

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll

Kontroll av fordon vid motorvägen därförutom Polisen även Arbetsmiljöverket, Kronofogden, Kustbevakningen, Länsstyrelsen och Tullen medverkade.

Samarbete slog massivt mot den organiserade brottsligheten

Under fyra dagar har Polisen och Helsingborgs stad tillsammans med 8 andra myndigheter genomfört Operation Klöver. Målet med Operation Klöver är att genom att samla myndigheters gemensamma resurser och att samverka minska de kriminellas ekonomiska tillgångar. Under dessa fyra dagar blev det sammanlagda värdet 9 miljoner kronor.

Färre helsingborgare kände sig otrygga ute på kvällen 2023 jämfört med föregående år. Foto: Lotta Wittinger

Anmälda brott 2023: Rapport visar fortsatt behov av samarbete mellan stad och polis

Färre helsingborgare känner sig otrygga ute på kvällen, färre oroar sig för inbrott och färre oroar sig för att bli överfallna. Uppfattningarna får stöd i statistik som med ett undantag visar en långsiktig minskning av antalet anmälda brott. Nu tar staden och polisen flera steg mot ett närmare samarbete.